Gazdaság | vidéki foglalkoztatás közmunka
2011. szeptember 21. 13:29

Szociális gazdaságfejlesztési programot szorgalmaz az MSZP

Harangozó Gábor országgyűlési képviselő a parlamentnek határozati javaslatként benyújtott indítványuk lényegét ismertetve szerdán sajtótájékoztatón elmondta: a leszakadó vidéki térségekben szociális szövetkezetek alakulnának, amelyek - állami segítséggel - az élelmiszer- és az energiatermelés területén adhatnának munkát az állástalanoknak.

A kormányt arra szólította fel, teremtse meg a szövetkezetek létrejöttéhez szükséges adózási és jogi környezetet.

Indoklásul kifejtette, az elmúlt húsz év fontos tanulsága, hogy piacgazdasági logikával nem tehető működőképessé, önfenntartóvá a helyi gazdaságok, a falvak élete. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy a Nyugat-Európában megszokott módon biztosítsák a helyben előállított termékek piacát. A szocialista politikus kitért arra, hogy Magyarországon korábban az ÁFÉSZ-rendszer garantálta a termékek átvételét és ezáltal a szövetkezetek működését.

Harangozó Gábor elmondta, javasolják továbbá, hogy megújuló energiaforrások révén minél több településen helyben termeljék az energiát. A leszakadó vidéki térségek egyik legnagyobb problémája ugyanis a jövedelemkiáramlás, amit nagyrészt az energiaköltségek okoznak - tette hozzá.

Az MTI kérdésére, hogy a programot a közmunka alternatívájának szánják-e és miből finanszíroznák, az MSZP-s politikus elmondta: nem tartják szükségtelennek a közmunkát, de véleményük szerint nem helyettesítheti a helyi gazdaságfejlesztést. Szavai szerint a szövetkezetek indulásához szükséges beruházásokat az Európai Unió akár teljes egészében finanszírozná és működési hozzájárulást is biztosítana, így akár százmilliárd forintos nagyságrendű összeg is rendelkezésre állhatna. Ennek érdekében az MSZP uniós források átcsoportosítását javasolja.