Szociális konzultáció - kutakodás az emberek magánéletében

Az MSZP elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a vonalkód értelme, hogy amit elláttak vele, egyedileg azonosítható legyen. Fölvetette, elképzelhető, hogy aki nem válaszol a kabinet kérdőívére, azt "olybá veszi a kormány, hogy kilépett a nemzeti együttműködés kereteiből, és mondjuk az adóhatósághoz továbbítja az illető személyes adatait", vizsgálatot kérve ellene. Aki pedig visszaküldi a kérdőívet, arról pontosan tudni fogják, hogy a kormánynak tetsző válaszokat adott-e - mondta a szocialista politikus, megjegyezve, "ennek is következménye lehet".

Ezért az MSZP nevében azt tanácsolta: aki visszaküldi a kérdőívet, minden esetben azt a választ adja, hogy nem tudja megítélni a kérdést; aki pedig inkább az MSZP-nek küldené el a válaszait, tegye meg, és ők a személyes adatok tiszteletben tartásával összesítik azokat. Ebben az esetben - mondta Szanyi Tibor - mindössze annyi a teendő, hogy az adatvédelmi nyilatkozaton a kormány által kijelölt államigazgatási szerv helyett a szocialista pártot jelölje meg valaki adatkezelőként.

A Népszava szerdán arról írt, hogy vizsgálatot indított Jóri András adatvédelmi biztos a kormány, illetve a miniszterelnök napokban postázott szociális konzultációja miatt, mivel több panasz érkezett az ombudsmanhoz a kérdőíven szereplő vonalkódok miatt.