Szociális válságot idézett elő a kormány

Sós Tamás országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a politikát nem lehet megfélemlítésére, szakemberek megfenyegetésére alapozni, noha ez a szándék egyre többször tetten érhető.

Simor András hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón felidézte, hogy néhány héttel ezelőtt egy magas rangú kormánytisztviselő megkérdezte tőle, az új monetáristanács-tagok megválasztása után lemond-e a jegybankelnökségről. Hozzátette: nemleges válasza után a kormánytisztviselő azt mondta, "akkor kemény harc lesz". Ezzel kapcsolatban Simor András kijelentette: az MNB elnökét sem fenyegetéssel, sem megfélemlítéssel nem lehet lemondásra bírni.

Az Országgyűlés hétfőn választotta meg Bártfai-Mager Andreát és Gerhardt Ferencet a MNB monetáris tanácsának tagjává hétfőn, március 21-i hatállyal hat évre. A testület további két tagjának jelöléséről később döntenek.

A kormány az adórendszer átalakításával, a munkahelyteremtés elmaradásával és a közfoglalkoztatás "szétverésével" szociális válságot idézett elő. Sós Tamás kifejetette, hogy a sor folytatódik, mivel az általa Orbán-csomagnak nevezett Széll Kálmán Terv a tankötelezettség korhatárának csökkentésével, a rokkantsági ellátások felülvizsgálatával, a táppénzszabályok megváltoztatásával és a munkanélküli-ellátás folyósítási idejének lerövidítésével a "legelesettebbekből csinál bűnbakot".

Az ellenzéki politikus kiemelte: az Országos Érdekegyeztető Tanács által ajánlott 5-6 százalékos bruttó béremelés sem elegendő ahhoz, hogy az alacsonyabb keresetű gyermektelenek reáljövedelme ne csökkenjen az adóváltozások miatt. Számítások szerint ha valaki nem keres bruttó 290 ezer forintot és nem tudja érvényesíteni a gyermekkedvezményt, akkor 5 százalékos béremelés esetén is 3-5 százalékot veszít reáljövedelméből - tette hozzá, megjegyezve: akár a másfélmilliót is elérheti azok száma, akiknek az adójóváírás szűkítése miatt ilyen mértékű emelés sem elég a reálbérük szinten tartásához.

Sós Tamás kifogásolta a szociális támogatások befagyasztását is, illetve azt, hogy mivel a kormány nem emelte a nyugdíjminimumot, az ellátások összege nem változott.

A Széll Kálmán Tervben ismertetett intézkedésekről azt mondta: a legelesettebbeket sújtják. Kijelentette, hogy a munkanélküli-ellátás időtartamának és összegének csökkentésével a dolgozni akaróktól veszik el a mindennapi megélhetést, a tankötelezettség korhatárának leszállításával pedig a hátrányos helyzetű fiatalok kilátásait rontják.