Belföld | korrupció
2015. január 23. 12:30

Szólaljon meg Rogán és az ügyészség!

Az MSZP ismét azt kérdezi a Legfőbb Ügyészségtől: milyen korrupciógyanús ügyekben kérte az Európai Unió csalásellenes hivatala a magyar ügyészség vizsgálatát, indult-e eljárás ezekben az ügyekben. A szocialista Lukács Zoltán pénteken közölte: Rogán Antalnak is ki kell állnia, és el kell mondania, mi történt az általa vezetett V. kerületben éveken keresztül.

Az MSZP alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) korábban már több tucat ügyet jelzett a magyar ügyészségnek, azt kérve indítsanak vizsgálatot. Hozzátette: a legfőbb ügyész sem levélben, sem szóbeli kérdésére nem válaszolt arra, milyen ügyeket adott át az uniós hivatal.
    
Lukács Zoltán szerint az ügyészség nem bújhat amögé a mondat mögé, hogy folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozik, mert ezek súlyos, korrupciós bűncselekmények, ezeket pedig ismertetni kell a nyilvánossággal. Megjegyezte: hosszasan tudná, sorolni azokat az ügyeket, amelyekben szívesen nyilatkozik az ügyészség.
    
Felidézte, hogy sajtóhírek szerint az OLAF az V. kerületet érintő Budapest Szíve program közbeszerzései miatt a Legfőbb Ügyészséghez fordult. Közölte, a hírek szerint olyan referenciákat kértek a cégektől, amelyek nem voltak szükségesek a munka elvégzéséhez, így a pályázati feltételeknek csak egy konzorcium felelt meg, amely magasabb áron dolgozott.
    
Lukács Zoltán úgy fogalmazott: Rogán Antal volt polgármester kerülete "hangos a korrupciótól", most már nemcsak a kerületi ingatlaneladásoknál, hanem egy uniós projektnél is úgy tűnik, nincsenek rendben az ügyek.
    
A frakcióvezető-helyettes szerint ki kellene állnia Rogán Antalnak is, aki most a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, és el kellene mondania, mi történt az általa vezetett V. kerületben éveken keresztül. Hozzátette: a Fidesz-frakciónak is válaszolnia kellene arra, azzal, hogy megtartják a frakcióvezetőt, azonosulnak-e azzal, amit Rogán Antal éveken keresztül "művelt" az V. kerületben.
    
A vs.hu pénteken azt írta, a magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordult az EU csalás elleni hivatala egy 15 milliárdos fővárosi fejlesztésnél, a Budapest Szíve nevű projektnél talált problémák miatt. Az OLAF tavaly év végén zárta le a nyomozást. A szervezet azért vizsgálódott, mert olyan panaszok érkeztek hozzá, hogy szabálytalanság és csalás lehetett az V. kerületi Szabadság tér és Kálvin tér közötti utcák felújítási munkáit megelőző közbeszerzéseknél.
    
Lukács Zoltán megkérdezték arról, hogy a Blikk szerint több tucat államtitkár és helyettes államtitkár egészíti ki egymillióhoz közelítő illetményét állami cégekben betöltött pozíciók révén. A politikus szerint a miniszterelnök korábban kijelentette, hogy a közszférában senkinek nem lehet több a fizetése kétmillió forintnál. Most ezt a szabályt úgy játsszák ki, hogy egy helyről nem kaphat valaki kétmillió forint feletti fizetést - közölte. Jelezte, az ügyben írásbeli kérdésekkel fordult a miniszterekhez, arra kérve őket, összesítsék, a tárcájuknál hányan töltenek be ilyen állásokat. Közölte azt is, törvénymódosítást kezdeményeznek az ügyben.