Belföld | szolgálati nyugdíj megszorítások
2011. április 26. 16:28

Szükséges a polgárőrségről szóló törvény módosítása

Harangozó Tamás kedden sajtótájékoztatón azt mondta: az általa kezdeményezett törvénymódosítás összhangban van azzal a múlt heti kormányrendelettel, amelynek alapján pénzbírsággal sújtható, aki jogosulatlanul végez közbiztonsági tevékenységet. Véleménye szerint azonban ezen a területen a rendeleti szabályozás nem elég. A szocialista politikus javaslata elengedhetetlennek nevezi, hogy a közrend fenntartását a rendőrség és a polgárőrszervezetek összehangoltan és a rendőrség elsődleges szerepének fenntartásával végezzék, illetve lehetővé tenné az e keretek közül kilépő polgárőrségek tevékenységének felfüggesztését.

A szocialista politikus emellett újból arra szólította fel a kormányt, hogy "két héten belül" a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségben állítsa vissza a nyolcórás foglalkoztatást célzó közmunkaprogramot, a településőrséget, valamint hogy adja vissza a Belügyminisztériumnak a tárcánál zárolt 35 milliárd forintot, amelynek hiánya szerinte a nyár végére "a rendvédelmi szervek teljes összeomlásához vezethet". Ezt hozhatja el Harangozó Tamás szerint az állomány "erkölcsi és anyagi megalázása" is, amelynek jeleként a semmisségi törvényt és a szolgálati nyugdíj elvételét nevezte meg.

Sürgette azt is, hogy a kabinet állítsa helyre a "munkabékét", és vegyen le a napirendről minden, a fegyveres szerveknél dolgozó hivatásos állományt érintő megszorítási tervet.