Szükséges és elkerülhetetlen lépés volt az alapkamat emelése

Józsa István, a párt frakcióvezető-helyettese szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Bank döntésével arról adott hírt a kormánynak, hogy a kedd hajnalban elfogadott költségvetés nem ébreszt bizalmat a Magyarországot finanszírozó piacokon.

Kiemelte: elfogadhatatlannak tartják, hogy a Nemzetgazdasági minisztérium kritizálta a jegybanki kamatemelést. Az ellenzéki politikus úgy gondolja a kabinetnek ebben az esetben nem a "hírhozóra" kellene haragudnia, és szerinte nem a jegybanki függetlenség megszüntetésén kellene dolgoznia, hanem a 0,5 százalékos alapkamat-emelést kiváltó okok felszámolásán.

Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy tekintsen szövetségesként az MNB-re és foglalkozzon valódi feladatával, a gazdaságélénkítéssel - fogalmazott Józsa István.

A szocialista politikus ezzel összefüggésben arra kérte kormányt, hogy ismételten számolja újra a 2012-es büdzsét, hiszen az abban szereplő 0,5 százalékos gazdasági növekedés is túl optimista várakozás, tekintettel arra, hogy az elemzők ennél csak néhány tizeddel kisebb GDP bővülést tartanak elképzelhetőnek.