Szüntessék meg a Hunguardnál működő pénzszivattyút!

Az MSZP törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy az Országgyűlés azonnal szüntesse meg azt a lehetőséget, amellyel szerintük az offshore hátterű Hunguard Kft. akár milliárd forintos nagyságrendben "szivattyúzza ki a pénzt" a különböző - például közmű-, internetes és banki - szolgáltatóktól.
Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökétől kérnek tájékoztatást arról, hogy szerinte biztonságban vannak-e a magyar fogyasztók adatai a számlázási rendszereket ellenőrző társaságnál, amelyet négy magánszemély, köztük "Rogán Antal feltalálótársa" alapított. A cég 2016-ban máltai és ciprusi társaságok tulajdonába került, árbevétele pedig a 2011-es 50 millió forintról 1,4 milliárd forintra nőtt - fejtette ki az ellenzéki politikus, aki szerint a Hunguard Kft. visszaél monopólhelyzetével, amit 54 százalékos nyereségrátája mutat.
    
Az MSZP frakcióvezetője közölte, korábban közérdekű adatigényléssel fordult a közműszolgáltatókhoz, az erre adott válaszokból pedig szerinte az derül ki, hogy teljesen értelmetlen a számlázási rendszerek auditja, ráadásul az rendkívül sokba is kerül.
    
Tóth Bertalan szerint ennél is nagyobb bajt jelent, hogy nincsenek garanciák arra, hogy a társaság nem él-e vissza a magyar fogyasztók adataival. 
    
Kiemelte, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) tavaly szeptemberben telephely-biztonsági tanúsítványt állított ki az ismeretlen tulajdonosi körrel rendelkező, külföldi cégnek, amellyel felhatalmazást adott a szigorúan titkos adatokhoz történő hozzáféréshez.
    
Tóth Bertalan jelezte, a parlament nemzetbiztonsági bizottságától azt várják, vizsgálja ki, mindez milyen biztonsági kockázatokkal jár. 
 
 

Kapcsolódó párttagok