Tandíjmentességet ígér, és minden hallgató külföldi nyelvtanulását támogatná az MSZP

Az egyetemek ezután szakterületenként határozhatnák meg az elvárt minőségi követelményeket, fizetniük azoknak kellene, akik nem teljesítik azokat. A tandíjmentességet tehát nem megszerezniük, hanem megtartaniuk kellene a diákoknak - magyarázta.

Mesterházy Attila elmondta, azért gondolták újra ősszel bemutatott oktatáspolitikai programjukat, mert egyre több fiatal megy külföldre tanulni az érettségi után. Ennek egyik oka pedig az, hogy egyre nagyobbak a magyarországi felsőoktatási tanulmányok költségei.

Az MSZP elnöke azt is közölte, olyan programot indítanának, amellyel minden egyetemi-főiskolai hallgató 3-5 hónapig tanulhatna idegen nyelvet külföldön. Ezt európai uniós támogatásokból finanszíroznák.

Azt mondta, ezzel változtatnának a jelenlegi helyzeten, amikor az állam nyelvtudást vár el a diploma előtt állóktól, de nem segíti őket annak megszerzésében, esetenként pedig el is tekint ettől. A javasolt nyelvtanulási program beindításával az állam joggal kötné nyelvvizsgához a diplomaszerzést - fejtette ki.

Hiller István volt oktatási miniszter elmondta, a szocialisták vállalják, hogy 2014 szeptemberétől átlagosan 25 százalékkal csökkentik a már most a felsőoktatásban tanulók költségtérítését.

Arról is beszélt, az elvándorlást nem lehet adminisztratív eszközökkel, így a hallgatói szerződésekkel megakadályozni. Ezt jelzi, hogy az előzetes adatok szerint idén nagyjából 15 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly, és 45 ezerrel kevesebben, mint két évvel ezelőtt.

Hozzátette: a 2010-es kormányváltáskor még 186 milliárd forintot fordított az állam a felsőoktatásra, mostanra viszont csak 123 milliárdot, ezért céljuk, hogy a támogatás mértékét - másként elosztva - újra a 2010-es szintre emeljék vissza.