Belföld | államoítás tanévzáró
2013. június 14. 14:04

Tanévzáró - kétségekkel

Hiller István, az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője a befejeződő iskolaévet értékelő pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: bebizonyosodott, hogy az államosítás nem jár szakmai előnyökkel, de már megmutatkoztak az iskoláknak és a diákoknak okozott hátrányai. Az új rendszer semmilyen színvonal-emelkedést nem hozott, legfeljebb a színvonal kiegyenlítődését eredményezheti, ugyanis lehúzza a jobbak teljesítményét, a gyengébbeket viszont nem emeli fel - folytatta.
    
A létrehozott rendszer a legerősebben központosított mind közül, mióta önálló magyar tanügyi irányítás létezik – jelentette ki a volt oktatási miniszter. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ rendszerének lényege, hogy minden fontos döntést felfelé tolnak, de már világosan látszik, hogy ez a szisztéma nem működik - mondta.
    
Szavai szerint az államosítás nem egy szakmai döntés eredménye, az nem a diákoknak vagy a pedagógusoknak jó, hanem a politikának. Az átalakítás pénzkivonással járt, az oktatásra nemcsak összegszerűen, hanem GDP-arányosan is kevesebbet fordít a kormány, mint korábban – bírált.
    
Hiller István azt mondta, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem képes megszervezni a nyári táborokat a diákoknak, mert azt önkormányzati feladatnak tartják, a központosított iskolarendszert néhányan viszont üzleti tevékenységre akarják felhasználni, az MSZP ezért külön-külön nyomon fogja követni a központ közbeszerzési pályázatait.
    
A kormány szakképzési tervei gyakorlatilag megbuktak, amit egy saját maguk által készített háttértanulmány gyakorlatilag el is ismert – fűzte hozzá a szocialista politikus.