Belföld | szövetség a változásért alapjogok
2013. január 09. 15:38

Tárgyalás az alapjogok védelméről

Az MSZP, az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt múlt héten kezdődött közjogi egyeztetéséhez két újabb szervezet csatlakozott: az Ungár Klára egykori fideszes, majd SZDSZ-es képviselő vezette Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt, valamint a Kuncze Gábor korábbi SZDSZ-elnök nevével fémjelzett Szabadelvű Polgári Egyesület.

Közös nyilatkozat >>>

A szerdai megbeszélésen elnöklő Együtt 2014 küldöttségvezetője, Bárándy Péter újságíróknak elmondta: a felek megállapodtak, hogy az alkotmányos berendezkedés átalakításakor az emberi méltóságnak kiemelt védelmet kell kapnia. Arra a kérdésre, hogy a gyűlöletbeszéd tilalmát készítik-e elő, úgy válaszolt: a büntetőjog csak utolsó eszköze a méltóságvédelemnek, de van benne szerepe.

Bárándy Péter arról is beszélt, elfogadhatatlan, hogy az alaptörvény államcéllá "fokozta le" a szociális biztonsághoz való jogot. Az alkotmányban kell rögzíteni, hogy mindenkinek joga van az emberi lét alapvető feltételeihez, amelyet rászorultság esetén az állam a társadalombiztosítási és a szociális juttatások összességével biztosít - olvasható az újságíróknak kiosztott tárgyalási összefoglalóban.

Emellett a résztvevők célul tűzték a jogbiztonság helyreállítását, a visszaható hatályú jogszabályalkotás tilalmát.

A 2002-ben - az MSZP és az SZDSZ koalíciókötése nyomán - alakult Medgyessy-kormányban az igazságügyi minisztériumot vezető Bárándy Péter kiemelte, hogy az Alkotmánybíróság ugyan megszabadította az embereket a választási regisztrációtól, ám az új választójogi törvények aránytalan szisztémát hoztak létre, torzítják a választói akarat leképeződését, ezért azokon is változtatni kell.

Az ellenzéki szervezetek egyetértésre jutottak a sztrájkjog újraszabályozásáról, és arról is, hogy a munkavállalói jogok kiterjesztése érdekében módosítanák a munka törvénykönyvét. Szintén kívánatosnak tartják, hogy a vallási közösségek elismeréséről a parlament helyett ismét a bíróság döntsön.

Kérdésre válaszolva Bárándy Péter azt mondta: a népszavazás kézenfekvő, de nem az egyetlen megoldásra arra, hogy a társadalom véleményt nyilváníthasson egy új alkotmányról. Ugyanakkor - fűzte hozzá - a tárgyalópartnerek egyetértenek abban, hogy az alkotmányozás utolsó fázisaként valószínűleg referendumot kell tartani.    

Arra, hogy a tárgyalások miért nem nyilvánosak, úgy válaszolt: egyelőre előkészítő megbeszéléseket tartanak, azok eredményéről pedig rendszeresen tájékoztatják a közvéleményt.

Bárándy Gergely szocialista parlamenti képviselő, az MSZP-delegáció vezetője ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: egy olyan dokumentum kidolgozását kezdték meg, amelyet később társadalmi vitára lehet bocsátani.

A közjogi tárgyú ellenzéki egyeztetések két hét múlva intézményi kérdések megtárgyalásával folytatódnak. Bárándy Péter ezek közé kérdések közé sorolta a sajtószabadság érvényre juttatását is, így ezzel - mint mondta - most csak érintőlegesen foglalkoztak.