Tarlós vállaljon büntetőjogi felelősséget a mobilgátért!

Tarlós István főpolgármester írásban vállaljon büntetőjogi felelősséget arra az esetre, ha bármilyen baleset bekövetkezik "az általa erőltetett" római-parti mobilgát megvalósítása nyomán - jelentette ki Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.
A politikus azzal kapcsolatban, hogy Lányi András filozófus újabb tanulmányt nyújtott be a fővárosnak a Római-partról, azt mondta: Tarlós csak a saját elképzelését alátámasztó szakemberek véleményét hajlandó elfogadni, más szakvéleményeket elutasít. Amennyiben akadályozza a gátépítésről szóló, 55 ezer ember életkörülményeit meghatározó népszavazás kiírását, vállalnia kell a büntetőjogi felelőséget - tette hozzá Horváth Csaba.
 
Megjegyezte: szakértői vélemények szerint a közvetlenül a part mentén építendő mobilgát alapja folyamatosan ki volna téve a Duna hullámverésének, ami egy idő után erodálhatja a talapzatot. Ezzel szemben az egy utcával beljebb, a Nánási úton megvalósítandó gát szilárd védelmet biztosítana a területnek és megőrizné a Római-part jellegét - fűzte hozzá.
 
Szerinte ebben az ügyben Tarlós István nem mutogathat Demszky Gábor volt városvezetőre, hiszen hét éve ő a főpolgármester, és ez idő alatt nem történt a Római-part ügyében semmi.
 
A szocialista politikus a továbbiakban úgy vélte, hogy miközben a 3-as metrón az északi szakasszal kezdődik meg a felújítás és utána a déli szakasz kerül sorra, Tarlós István most bevallotta, hogy a középső szakasz van a legrosszabb, életveszélyes állapotban. Amennyiben a középső szakaszon bekövetkezne egy baleset, miként tudná a büntetőjogi felelőséget magáról elhárítani? - tette fel a kérdést.
 
Azt is megtudhatták a főpolgármestertől - mondta -, hogy a 3-as metró felújított szerelvényeinek hibáit fakockák, azonosítatlan objektumok, sőt szabotőrök okozzák. Fel sem merült, hogy miért pont "a Taskent által is elutasított orosz ócskavas" került Budapestre, miközben alig 10 százalékkal drágábban a világ legmodernebb metrószerelvényeit vásárolhatta volna meg a főváros - fogalmazott Horváth Csaba, hozzátéve: a Budapesti Közlekedési Központot érintő "botrányok és szakmai hibák" miatt szorgalmazza Dabóczi Kálmán vezérigazgató leváltását.

Kapcsolódó párttagok