Társadalmi kontroll és politikai konszenzus kell a Paksi Atomerőmű bővítése ügyében

Az ellenzéki politikus szerint a kormány már azzal is óriási kárt okozott a magyar gazdaságnak, hogy két éves késlekedéssel kezdett el foglalkozni a több ezer munkahelyet is jelentő beruházás ügyével.    

Harangozó Tamás kulcskérdésnek mondta, hogy a projekt előkészítési munkálatai a nyilvánosság teljes körű biztosítása mellett, szakmai és politikai konszenzussal történjenek, ahogy az elmúlt húsz évben. A beruházás az ország gazdaságának és biztonságának az elkövetkező 50, vagy akár 100 évét is meghatározza - hívta fel a figyelmet.  
    
Közölte, attól tartanak, hogy a paksi beruházás állami milliárdok elherdálásává, feneketlen korrupciós történetté fajulhat, és nem a közérdeket szolgálja majd, hanem "minden idők legnagyobb fideszes lenyúlási mutyija" lesz.      

Az ügyben eddig annyi történt, hogy a kormány - Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György és Németh Lászlóné miniszterek részvételével - egy háromfős "politikai bizottságot" hozott létre - mondta. Véleménye szerint társadalmi előkészítés, civil kontroll és politikai konszenzus helyett egy olyan hatalmi gépezet alakult ki, ahol Simicska Lajos és a Nyerges-család érdekeltségi körébe tartozó emberek alkotják a szűk körű döntéshozó csapatot.   

Közölte, nem csak arra szólítják fel a kormányt, hogy hozza létre a beruházás körüli társadalmi kontroll intézményrendszerét, hanem arra is, hogy indítson el egy úgynevezett klaszter-projektet, amelynek lényege, hogy a Magyarországon működő, a korábbi beruházások kivitelezéseiben résztvevő cégeket egy csoportba tömörítik, és felkészítik őket a beruházás későbbi a munkáira.     

A kormány "verje ki a fejéből, hogy ismét esetlegesen a Közgép, vagy bármely más egyedi cég megbízásával a kérdést el tudja rendezni!" - fogalmazott, arra figyelmeztetve: egy politikai döntéssel megbízott "házi cég" nem lesz képes kivitelezni az atomerőmű bővítését.      

Közölte: ha a kormány nem tesz eleget az MSZP felszólításának a projekt előkészítésével és elindításával kapcsolatban, akkor egy esetleges kormányváltás után "darabra minden egyes szerződést felül fog vizsgálni egy következő kormány, beleértve egy esetleges államközi szerződést is". Ezzel - mondta - nem csak a Fidesznek kívánnak üzenni, hanem a beruházásban esetlegesen részt venni kívánó külföldi vállalatoknak és államoknak is, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral és a három fős politikai bizottsággal.