Belföld | Tatárszentgyörgy romagyilkosságok
2013. augusztus 09. 12:04

Tatárszentgyörgy, ítélet után

Mint mondta, közösen és együtt kell tenni az indulatok megfékezésért. Valóságosan és jelképesen is helyre kell állítanunk az ország egységét ahhoz, hogy közösen indulhassunk előre.

Közölte: Orbán Viktor miniszterelnök májusban – helyesen – lerótta kegyeletét Szatmárnémetiben Bara József sírjánál, akit rendőrök kényszervallatás közben megöltek. Akkor egyedül, de mindannyiunk nevében ment.

- Szeretném felkérni miniszterelnök urat, hogy ennek az ügynek a kapcsán tegyük félre politikai ellentéteinket. Jöjjön el velünk Tatárszentgyörgyre, és egy általa által javasolt időpontban rójuk le közösen kegyeletünket Csorba Róbert és Csorba Robika sírjánál. Hozza el magával Pogácsás Tibort, a választókörzet országgyűlési képviselőjét és másokat, akik fontosnak tartják a közös megemlékezést. A közös megemlékezésen természetesen az MSZP elnöke, Mesterházy Attila is részt vesz, hogy megmutassuk, igazi bajban összefognak politikusaink, ahogy a nemzet is – mondta Braun Róbert.

Az MSZP azt javasolja, legyen minden magyarországi településen Biztos Kezdet Gyerekház, mely korai fejlesztéssel a leghatékonyabban ellensúlyozza a kisgyermekkorban elszenvedett hátrányokat. Ez minden szakember szerint a kirekesztés, a kiszolgáltatottság, az egyenlőtlenség elleni legjobb eszköz minden halmozottan hátrányos helyzetű magyar gyermek számára.
 
- Ennek ezúttal ne szabjon korlátot a költségvetés. Áldozzunk rá annyi pénzt, amennyi szükséges. Legyen ez közös tettünk. Nevezzük ezt a programot Csorba Róbert programnak. Ha a kormány ilyen javaslatot készít, ennek forrásait biztosítja, a szocialista párt támogatni fogja. S bár Csorba Róbert és Robika halála megrendítő és szörnyű, így talán az emléküket méltó módon tudjuk megőrizni – fogalmazott az MSZP választókerületi felelőse.

Hozzátette: - nekünk nem ítéletet kell hirdetnünk. Azt megteszi a törvényszék. Minden halál, minden jogtalanul elvett élet mérhetetlenül fáj. Fájt Szögi Lajos, Marian Cozma, Nagy József, Csorba Róbert és valamennyi erőszakos halált halt magyar ember halála.

Itt a pillanat, hogy a politikai elit túlemelkedjen saját szánalmas sérelmein. Mutassuk meg együtt, ma sem félünk kiállni azokért az eszményekért, melyekért 1988-ban, a rendszerváltás hajnalán még közösen küzdöttünk, bármely politikai oldalra vitt mára minket a történelem és a politikai akarat – zárta sajtótájékoztatóját Braun Róbert.