Gazdaság | gazdasági mutatók KSH euró
2013. november 21. 16:00

Távol az eurótól

A szocialista képviselő szerint Orbán Viktor azzal a kijelentésével, miszerint „évtizedben vagy évtizedekben kell gondolkodni a magyar eurócsatlakozásról”, beismerte, gazdaságpolitikája távolabb viszi Magyarországot a fejlett európai társadalmaktól, és beismerte azt is, hogy ezzel a gazdaságpolitikával nem tud, és nem is akar csatlakozni az eurózónához.

Emlékeztetett, Orbán 4-6 százalékos gazdasági növekedést, valamint egymillió új munkahelyet ígért. Ezzel szemben a magyar gazdaság vergődik, tavaly recesszióban volt, a versenyszférában mintegy ötvenezer munkahely szűnt meg. Véleménye szerint mindennek az igazságtalan egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer az oka.

Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök Tokióban azt mondta, az „egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer a kulcs a gazdasági növekedéshez”. A képviselő véleménye szerint Orbán ezen kijelentését cáfolja az elmúlt három év, valamint a KSH adatai, melyekből látszik, hogy csökken a foglalkoztatottság a versenyszférában, a közmunkások nélkül a magyar gazdaság egészében csökken a munkahelyek száma.

Burány Sándor emlékeztette Orbán Viktort a Századvég egyik kutatójának tanulmányára, melyben kimutatták, hogy az egykulcsos adó igazságtalan, az alacsony jövedelműeknek nem, csak a felső tízezernek kedvez, visszavetette a gazdaságot, társadalmi igazságtalanságot szült.

Ezekkel az intézkedésekkel Magyarország nem került rá Európa térképére, versenyképességben lemaradtunk a térség országaitól, nőtt a szegénység, a családok vásárlóereje Moldova szintjére süllyedt – mondta.

A képviselő ellenpéldaként említette Romániát, ahol az euró bevezetését 2018-2020-ra jósolják. Véleménye szerint a kelet-európai, volt kommunista ország képes szembenézni a gazdasági kihívásokkal.

Kijelentette, „ez az orbáni politika totális csőd gazdasági és társadalmi értelemben egyaránt. A gazdasági növekedés lehetőségét elveszi a vállalkozásoktól, és a magyar családokra egy igazságtalan adórendszerrel a szegénység a szegényedés perspektíváját erőlteti rá”.

A devizahitelesek problémáját megoldaná az erős forint vagy az euróban kapott fizetés. Orbán Viktor azonban világossá tette, hogy nem tud, vagy nem akar ilyen gazdaságpolitikát folytatni, csak a „haveri cégeknek” kedvez, akik az uniós támogatások jelentős részét közbeszerzések lenyúlásával megszerzik – mondta.

Végezetül azt is megemlítette, hogy a Magyar Nemzeti Bank még mindig nem válaszolt arra a kérdésre, pontosan milyen kommunikációs célokra költene példátlanul nagy, hat milliárd forintot.