Távolodóban Európától

Herczog Edit európai parlamenti képviselő, a szocialisták elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatón elmondta: az EP január 18-i ülésén, a dán elnökségi program vitájában a gazdasági kormányzás kérdése is napirendre kerül, így elvárható, hogy a magyar néppárti képviselők ott a Fidesz és a kormány álláspontját képviseljék. Hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök korábban azt mondta, a parlament felhatalmazása szükséges ebben az ügyben, míg azonban az Országgyűlés szünetet tart, Európa tovább dolgozik a válságkezelő csomag tető alá hozásán.

A szocialista politikus szerint bár az ország érdeke, hogy egyenrangú fél legyen az uniós tárgyalóasztalnál, Orbán Viktor miniszterelnök stílusával és kormányának intézkedéseivel már kizárta magát Európából, ahonnan "éppúgy a hátsó ajtón távozott, mint az Operaházból".

Herczog Edit elmondta: bár a kormány azt szajkózza, hogy az unió korlátozza az ország szuverenitását, a csatlakozási tárgyalások megkezdésekor, 1994 és 1998 között Orbán Viktor vezette a parlament integrációs bizottságát, a tárgyalások pedig Martonyi János külügyminisztersége alatt értek a finisbe, és akkoriban egyikük sem féltette Magyarország szuverenitását. Az MSZP-s képviselő szerint nem az EU, hanem a Fidesz változott az elmúlt években.

Mint mondta, ezt jelzi, hogy az uniós bírálatok nagy részét a konzervatív többségű Európai Bizottság, annak elnöke, a szintén jobboldali José Manuel Barroso, és két konzervatív politikus, az alapjogi biztos Viviane Reding és Olli Rehn pénzügyi biztos fogalmazta meg.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénnyel kapcsolatos európai aggályokra kitérve úgy vélekedett: a kormánynak előbb-utóbb le kell tennie a fegyvert, és ha az unió erre szólítja fel, módosítania kell a jogszabályt.