Tegyék ingyenessé a pénztárgépcserét a mikrovállalkozások számára!

"A mikrovállalkozások számára az állami támogatási rendszeren keresztül tegyék ingyenessé az új pénztárgépeket, (...) és legalább egy évig vállalják át a telekommunikációs költségeit" - fogalmazta meg az ellenzéki párt követelését Szanyi Tibor a sajtótájékoztatón.

Az MSZP felszólítja a kormányt: hagyja békén azokat a mikrovállalkozásokat, amelyek már egyébként is a padlón vannak - mondta a politikus, megjegyezve, hogy a csere körülbelül 250 ezer kisvállalkozót érint.

Szanyi Tibor beszélt arról, hogy az új, lengyel pénztárgépeket másfélszeres áron kívánja forgalmazni három olyan cég, amely "nyilvánvalóan a kormány kegyeit élvezi". Közlése szerint a pénztárgépek árából a kormány a mikrovállalkozóknak gépenként 50 ezer forintot kíván visszatéríteni. Mint mondta, ez az összeg nagyságrendileg megfelel annak a pénznek, amennyit extraprofitként ez a monopoltársaság "zsebre vág".

"A közpénzeket a mikrovállalkozások támogatásán keresztül így osztják vissza a haveroknak" - fogalmazott a szocialista politikus.

Szanyi Tibor elmondta azt is, hogy a jelek szerint olyan SIM kártyát "égetnek" bele ezekbe a pénztárgépekbe, amelyek "nem egészen felelnek meg a hazai telefonálási igényeknek". A mai állapotok szerint ezek roaming-díjjal fognak működni, a mikrovállalkozások emiatt "gigantikus havi telekommunikációs költségekbe kényszerülnek" - vélekedett a politikus, hozzátéve, hogy becslések szerint ez havi tízezer forintos pluszkiadást jelent majd a számukra.