mszp.hu | Belföld | KSH létminimum
2016. május 04. 12:15

Tegyenek végre a szegénység ellen!

A második Orbán-kormány megalakulása óta nem volt fontos a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH), hogy a népjóléti bizottság előtt beszámoljon a családok helyzetéről – mondta a bizottság ülése közben tartott sajtótájékoztatón Bangóné Borbély Ildikó.

Országgyűlési képviselőnk hozzátette, hogy 2014-ben fordult elő először, hogy a KSH nem közölte az adatokat, így azokat csupán a Magyar Tudományos Akadémia segítségével lehetett megismerni.

A kormány és a KSH szerint javulnak a szegénységi mutatók, sőt a hivatal kiadványa azt írja, hogy 2014-ben a háztartások helyzete összességében javult – mondta a politikus, aki szerint az „összességében” kifejezés eltakarja a valóságot: alaposabb tanulmányozás után megállapítható, hogy a kiadvány tudatosan torzított információkat tartalmaz, követhetetlenek az adatok és néhány helyen úgy tűnik, megkérdőjelezhető a KSH hitelessége is.

Bangóné Borbély Ildikó elmondta, hogy idén már a létminimum-adatokat sem tartja számon a KSH, illetve egészen más módszerrel méri a létminimum alatt élőket – nem lehet tudni, mi lesz a számítás alapja.

A politikus ugyanakkor elmondta, hogy bármi is hangozzék el a mai ülésen, tény, hogy Magyarország hét régiója az EU húsz legszegényebb régiója közé tartozik, ezért felszólította a kormányt, hogy tegyen ténylegesen a szegényekért.

A népjóléti bizottság előtt a KSH tartott ma délelőtt – hosszú idő után először – beszámolót a családok anyagi helyzetéről.