Teljeskörű fizetésemelést a felsőoktatásban!

Az MSZP a 2016-os költségvetés módosítását javasolja – mondta Hiller István országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján.

A parlament alelnöke kijelentette, hogy a kormány rossz és betarthatatlan álláspontot képvisel, hiszen szerintük a felsőoktatásban szükséges fizetésemelés fedezetét fele részben a felsőoktatási intézményeknek kell kigazdálkodniuk. Rámutatott, hogy ezt az intézmények döntő többsége nem tudja végrehajtani, mert nincs annyi bevételük, hogy fedezni tudják a költségeket. Ehelyett az MSZP azt követeli, hogy a teljes összeget a költségvetés állja.

Hiller István azt is elfogadhatatlannak tatja, hogy a kormány úgy emelné a béreket, hogy a vezető oktatók, docensek, egyetemi tanárok most egy fillért sem kapnak, csak egy ígéretet. A PhD ösztöndíjakat pedig úgy emelnék, hogy az ösztöndíjas pénze több lenne, mint egy tanársegédé, akinek lehet, hogy már van tudományos fokozata. Mint mondta, ez olyan feszültséget okoz, ami az oktatás színvonalának rovására megy. Mi átfogó, az oktatás és a kutatás minden szegmensét felölelő fizetésemelést akarunk – mondta.

Mi jobban hiszünk az egyetemi tanároknak és oktatóknak, mint a kormánynak, azért azt a javaslatot támogatjuk, amit a felsőoktatásban dolgozók megfogalmaztak – jelentette ki a képviselő.

Az országgyűlés kedden szavaz a kormány felsőoktatási bérterveiről, amelyek széleskörű ellenállást és tiltakozást váltottak ki: a felsőoktatási intézményekben több százan írták alá a tiltakozó petíciót.

Kapcsolódó párttagok