Terrorveszély – intézkedések a magyar emberek biztonsága érdekében

Nem lehet garantálni a magyar emberek biztonságát olyan alaptörvény-módosítással, ami csak arról szól, hogy a parlamentnek ne legyen beleszólása az ügyekbe – jelentette ki Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese keddi, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Ha a Fidesz politikusai ragaszkodnak a saját, a terrorfenyegetettséggel összefüggő javaslataikhoz, akkor azzal világossá teszik, hogy csupán az elvesztett kétharmad miatt meglévő parlamenti ellenőrzést akarják kiiktatni a rendszerből – fogalmazott a politikus.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett: a Fidesz már egyszer lesöpörte az MSZP büntetőtörvénykönyv-módosítását. Azt akartuk, hogy - angol mintát követve - a Btk. alkalmassá váljon arra, hogy ne csak a bekövetkezett terrorcselekményeket követően, hanem azokat megelőzően, az előkészületek szakaszában is felelősségre lehessen vonni azokat, akik később elkövetővé válnának. Ilyen helyzet lehet például a kiképzésen való részvétel vagy a terrorista szervezethez történő csatlakozás.

A párt másik beterjesztett, de szintén elutasított törvényjavaslata a honvédség létszámának emeléséről szólt.

Harangozó Tamás kifejtette: szükségessé vált a rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervek megerősítése létszámban, technikában és költségvetési forrásban egyaránt, továbbá megérett az idő a határrendészet átszervezésére és megerősítésére.

Rendezni kell a Terror Elhárítási Központ jogi státuszát (a szervezet titkosszolgálati státuszának nincs megfelelő parlamenti kontrollja, nem rendezett a jogszabályi környezet), szükséges a közforgalom előtt nyitva álló helyek biztonságának megerősítésére, az egészségügyi ellátórendszer felkészítése az esetleges válsághelyzetekre, a közterületen közfeladatot ellátók és a magán biztonsági cégek alkalmazottainak a terrorhelyzetre való felkészítésére, és az oktatás segítségével a tudatosság erősítésére az egész társadalomban.

Az MSZP képviselője kiemelte a honvédség létszámfeltöltésére vonatkozó szocialista javaslatot. Mint mondta, 5500 fő hiányzik a rendszeresített teljes létszámhoz képest, ami 23 ezer fő.

2015-ben 6,9 millió túlórát rendeltek el a rendőrségnél, ezért 17,7 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés, ráadásul a honvédség esetében is több mint egymillió ledolgozott túlórára volt szükség. Ilyen létszámmal, ilyen körülmények között nem várható el az állománytól, hogy alapfeladataik ellátásán felül helyt álljanak – jelentette ki Harangozó Tamás.

A politikus kifejtette: a rendőrség és a határőrség integrációja logikus volt a schengeni rendszerhez való csatlakozáskor, de mostanra szükségessé vált, hogy a rendőrségen belül, a határszakaszokhoz igazodva szervezzék át a határrendészeti igazgatást.

Miközben a kormány további migrációs nyomásról beszél, elképesztően cinikus, hogy nominálisan is csökkent az idei költségvetésben a TEK-re és a rendőrségre fordítható pénz – fogalmazott a politikus.

Harangozó Tamás szerint felelőtlen intézkedés, hogy a bevándorlási hivatalra is „kilövési engedélyt” adtak ki a kormány részéről. Bár ez a hivatal az első vonalban teljesítene szolgálatot migrációs nyomás esetén, most júniusig mégis átszervezik.

Magyarország kormánya továbbra is abban a hamis illúzióban ringatja magát, hogy egyedül meg tudja oldani a várható nehézségeket, miközben tárgyalni kellene Németországgal, Ausztriával és Szlovéniával, hiszen ezek az országok szorosan együttműködve készítik elő, hogy milyen intézkedésekkel kezelnek majd egy később bekövetkező migrációs hullámot - mutatott rá Harangozó Tamás.

 

Kapcsolódó párttagok