Belföld, Gazdaság | dohánylobbi dohányzás
2012. február 27. 16:26

Tisztázza magát a kormány a "dohánybotrányból"!

Józsa István, a szocialista párt parlamenti frakcióvezető-helyettese, hétfőn az Országgyűlés épületében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló, Lázár János fideszes frakcióvezető és több képviselőtársa által jegyzett előterjesztés már február 16-án megérkezett az Európai Bizottsághoz, vagyis három nappal azt megelőzően, hogy Lázár János benyújtotta volna a törvényjavaslat végleges szövegét kialakító zárószavazás előtti indítványát, amelyet csak február 20-án fogadott el a parlament. Kiemelte: a parlamentarizmus megcsúfolásának tartják, hogy a kormány olyan törvényjavaslatot küldött el az Európai Bizottságnak, amelynek szövegét az országgyűlési képviselők sem ismerték.

A képviselő közölte, írásbeli kérdéssel fordult Matolcsy György nemzetgazdasági és Martonyi János külügyminiszterhez annak tisztázására, hogy a kormány milyen kapcsolatban áll Sánta Jánossal, aki a törvényjavaslat végleges szövegét idő előtt Brüsszelbe küldte. Józsa István arra is választ vár, hogy Sánta János a sajtóban megjelenteknek megfelelően valóban igazgatósági tagja-e a Hódmezővásárhelyen fióktelepet üzemeltető Continental Dohányipari Zrt.-nek, illetve disztribúciós feladatait ellátó Tabán Trafik Zrt.-nek.

Józsa István kifogásolta továbbá, hogy Lázár János és frakciótársai az érintett érdekszerveztek és a civilek megkérdezése nélkül alkották meg a javaslatot, amely a szocialisták szerint címével ellentétben egyáltalán nem alkalmas a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítására, csak a "dohánypiac erőszakos újraosztására".

A kormánypárti képviselők által benyújtott javaslat zárószavazása korábban kétszer is szerepelt az Országgyűlés napirendjén, ám a kormánytöbbség még az előterjesztés elfogadása előtt úgy döntött, csak az Európai Bizottság véleményének kikérése után dönt az indítványról. A parlament az előző héten Lázár János zárószavazás előtti módosító javaslatával alakította ki az előterjesztés végleges szövegét, amely alapján az állam továbbra is monopóliumot szerezne a dohány-kiskereskedelem felett, így dohánytermékeket a jövőben csak korlátozott számban kiadható koncessziós szerződés alapján működő kereskedők árulhatnának.