Tisztességes tájékoztatás kell a rákkeltő vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ügyében

Az MSZP tisztességes tájékoztatást és a felelősök megnevezését követeli a rákkeltő hatásuk miatt a napokban a forgalomból kivont vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ügyében - közölte az ellenzéki párt alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Hegyi Gyula elmondta, közel 200 ezer ember szed Magyarországon valsartan tartalmú készítményt, amelyet azért vontak ki a forgalomból, mert a Kínában előállított hatóanyagban szennyező anyagot találtak.
    
Hozzátette: a gyógyszert szedő betegek semmilyen információt nem kaptak arról, hogy továbbszedjék-e, milyen károkat okoz a szennyezett gyógyszer.
    
A szocialista politikus felszólította az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a kormányt, hogy adjon tisztességes tájékoztatást a betegeknek és családjaiknak arról, milyen kockázatra számítsanak és kik a felelősek azért, hogy ez a botrány megtörténhetett.
    
Azt is követelte, hogy váltsák vissza a gyógyszereket és adják vissza a betegeknek a pénzt, amit "a felhasználhatatlan gyógyszerbe beleöltek".
    
Hozzátette: támogatott gyógyszerekről van szó, amire a társadalombiztosítás több milliárd forintot kifizetett. A kormánynak nem a civilek ellen kellene fellépnie, hanem vissza kellene perelni ezt a pénzt a multinacionális gyógyszergyártóktól - hangoztatta.
    
Hegyi Gyula elmondta, az Európai Bizottságnál és az Európai Tanácsnál dolgozó magyar tisztviselőknek utána kell járniuk annak, hogy történhetett meg, hogy egy Kínából származó hatóanyag került bele a készítményekbe és ez a tény nincs feltüntetve a betegtájékoztatókon.
    
Az alelnök kitért a lisztériabaktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldségek ügyére is, amelyben egy bajai cég érintett. Felháborítónak tartotta, hogy három éven keresztül az élelmiszerbiztonsági hivatalnak nem tűnt fel, mi történt, ezért az alelnök vizsgálatot követelt a hivatalnál.
 

Kapcsolódó párttagok