Tisztogatás az Országos Mentőszolgálatnál?

Bár az elmúlt hat évben megismerkedhettünk azzal a fideszes gyakorlattal, miszerint intézmények élére nem szakembereket neveznek ki, eddig legalább feltétlen tabunak számítottak azok a területek, ahol emberéleteket kell menteni – jelentette ki dr. Varga László, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A képviselő kifejtette: július elsején egy hírlevélből tudta meg tíz megyei mentőtiszt, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megbízott főigazgatója leváltja őket, akár azokat is, akik 20-30 éve dolgoznak az OMSZ-nél, 10-20 éves vezetői gyakorlattal rendelkeztek. A helyükre kinevezett személyek sokszor vezetői gyakorlat nélkül, gyakran az állományon kívülről érkeztek – tette hozzá.

Az is látszik – fogalmazott Varga László -, hogy a megbízott főigazgató számos posztra a „barátait nevezi ki”, például a gépjármű osztály élére, illetve a majdan létrehozandó biztonságvédelmi igazgatóságot is hírszerző múlttal rendelkező barátaival kívánja feltölteni Máté Gábor főigazgató.

A politikus kifejtette: a társadalmi elvárásként meglévő 15 perces mentési idő 75 százalékról 65 százalékra csökkent, sőt egyes országrészeken belül az ötven százalékhoz közelíti, miközben több nyugat-európai városban 7 perces mentési időről beszélhetünk. Hozzátette: bár ezek nehezen javítható mutatók, mégis törekedni, próbálkozni kell, viszont az új igazgató sajtónyilatkozataiból az derült ki, hogy nem tartja a sztenderdet teljesíthetőnek és fontosnak.

Varga László felszólította a kormányt, az illetékes minisztériumot, hogy nézzenek körül az OMSZ háza táján, és a botrányos döntéseket vonassák vissza!

Szakács László frakcióvezető-helyettes az OMSZ költségvetését a Magyar Olimpiai Bizottságéval (MOB) hasonlította össze: a mentők büdzséje évek óta változatlan, 32 milliárd forint, míg a MOB-é az elmúlt évben 37 milliárdra rúgott.

Elmondta, hogy minden évben feltette a kérdést a szakállamtitkárnak, hogy miért ez az értékválasztás, mert bár az olimpiai mozgalom nagyon fontos, de mégis előbb az OMSZ-t kellene megerősíteni, a mentőszolgálat problémáit kell megoldani, hiszen az emberélet mentésénél nincs fontosabb. Ezért Szakács László és Varga László közösen nyújt be indítványt, amely azt célozza, hogy az OMSZ költségvetése legalább a MOB költségvetését haladja meg.

A képviselő hozzátette, hogy a Fidesz által ígért 22 új mentőállomásból csupán egyet építettek meg, a szintén beígért 60 felújításból pedig eddig csak 13 teljesült. Ezek tehát nem fontosak, csak az, hogy a nekik nem tetsző embereket eltávolítsák, az új főigazgató pedig a saját barátaival, ismerőseivel körbevéve magát irányítson egy olyan intézményt, amely emberi életek mentésére hivatott – figyelmeztetett Szakács, aki rámutatott, hogy ez nem egyedülálló: elég megnézni a kancelláriarendszert az egészségügyben, amely teljesen fölöslegesen központosítja az amúgy is központosított egészségügyi ellátórendszert.

A politikus aggodalmát fejezte ki, mert a kancellárokra van pénz, miközben a mentőszolgálatra nincs, és nem biztos benne, hogy arra fordítják az egészségügyi forrásokat, amire szükség van, vagy arra, amire a haveroknak van szüksége.

Kapcsolódó párttagok