Titkolja a kormány az egészségügy helyzetéről készült jelentéseket

Az ellenzéki képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről. Felidézte: két hete felszólították a kormányt, adjon tájékoztatást, hogyan teljesítették azt a tavasz elején született határozatot, amely többek között az egészségügy aktuális feladatairól, az alapellátás fejlesztéséről, a humánerőforrás-szükségletekről, és az ellátás javításáról szólt. A kormány nem reagált a kérésre, holott a határidők április 15., illetve június 30. voltak - mondta.

Szerinte ugyanakkor nem lehet titokban tartani a lakosság egészségi állapotának adatait, a munkaerőhelyzetről szóló felmérést.

Kökény Mihály szerint arról sem beszélnek, hogy rekordot dönt a kórházi adósság, csak a Honvéd Kórház lejárt idejű tartozása február és május között 161 millióról 1,4 milliárdra emelkedett, a fekvőbeteg intézményeké pedig 38 milliárdról 59 milliárdra nőtt. A kórházi beszállítók az adósság jelenlegi mértékét 80 milliárdra becsülik - tette hozzá.

A szocialista politikus azt mondta: a betegellátáson spórolják meg a bérkiegészítéshez szükséges forrásokat. A betegek sokasága késve vagy nem férhet hozzá közfinanszírozott technológiákhoz, így kódolt a hálapénz túlélése és a korrupció.

Kitért arra is: a bérintézkedések ellenére meglódult a 40 év feletti szakorvosok és ápolók külföldre vándorlása. Szerinte nem számolnak a kényszernyugdíjazás hatásaival sem.

Az idei bérkiegészítésből pont az alapellátás maradt ki, s a praxispénz 14 százalékos emelésére futotta csupán az elmúlt három évben - folytatta az ellenzéki szakpolitikus, aki szerint ha Szócska Miklós egészségügyi államtitkár helyettese, Cserháti Péter tényleg lemondott, akkor "ez valamit jelez".

Szólt még arról: zajlanak látványos szűrési akciók a Balaton partján, de a szakállamtitkár és a tisztifőorvos szóra sem méltatta az Ózdon történteket, és az ÁNTSZ-járványveszélyt cáfoló közleménye csak akkor jelent meg, amikor a polgármester felfüggesztette a kutak lezárásáról szóló határozatot.  

Ideje lenne őszintén szembe nézni a valósággal, de úgy tűnik, hogy ez a választások után egy szocialista vezetésű kormányra marad - mondta Kökény Mihály.