Belföld | állandó bizottság parlament
2014. április 23. 14:41

Tizennégy állandó bizottság lehet

Tizennégy állandó bizottságot javasol az újonnan alakuló Országgyűlésben a Fidesz - közölte Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerdán Budapesten újságírókkal a parlament alakuló ülését előkészítő egyeztetés után.

A politikus elmondta, a pénteken folytatódó megbeszélésen jelentős véleménykülönbség volt a bizottsági struktúra kialakításáról és arról, hogy milyen szakpolitikai területekkel kell foglalkoznia a testületeknek.

Mesterházy Attila azt mondta, pártja az egyik "legégetőbb hiányosságnak tartja", hogy a foglalkoztatáspolitika nem jelenik meg önálló bizottságban, miközben Magyarország egyik legnagyobb problémája a munkanélküliség.

Fontos lenne, ha a bizottságok az önkormányzati ügyekkel, a fejlesztéspolitikával, a közlekedéspolitikával, az ifjúságpolitikával, az idősüggyel és az energetikával is foglalkoznának - tette hozzá a szocialista pártvezető, megjegyezve, hogy ez nem minden esetben jelentené önálló bizottság létrehozását. Példaként említette, hogy a gazdasági bizottság feladatai közé tartozhatna a közlekedés és az energetika, valamint össze lehetne vonni az európai uniós, a külügyi és a fejlesztéspolitikai bizottságot, így csak eggyel nőne a bizottságok száma.

Mesterházy Attila közölte, elfogadták, hogy a 14 bizottságból ötnek ellenzéki lesz az elnöke, de hogy a törvény által meghatározottakon túl (nemzetbiztonsági és költségvetési bizottság) még melyiknek, az egyelőre nem dőlt el. Kérdésre válaszolva a politikus nem tudta megmondani, hogy lesz-e olyan bizottság, amelynek vezetéséhez ragaszkodnak, mondván, még nem alakult ki a bizottsági struktúra.

Beszélt arról, hogy főként technikai kérdésekben "98-99 százalékban" meg tudtak állapodni. Van, amit még folytatnak, azt, hogyan helyezik el a frakciókat - ismertette.

Mint mondta, a parlament vezetésével kapcsolatban minden frakció elfogadta a 2010-es arányokat. Akkor egy parlamenti alelnököt és két jegyzőt jelölhetett az MSZP.

A pártelnök kitért arra, hogy a bizottsági struktúrával kapcsolatos javaslataikat estig eljuttatják az Országgyűlés Hivatalának.