Tízezrek nem kapnak rokkantsági ellátást egy szoftverhiba miatt

Korózs Lajos, az ellenzéki párt elnökségi tagja hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: elveszett, vagy lehet, hogy soha meg sem volt az az informatikai program, amely a rokkantsági felülvizsgálaton átesettek adatait, így például a járandóságuk mértékét tartalmazta.    

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy az alaptörvény értelmében megszűnt a rokkantsági nyugdíj, vagyis a jövőben azok az egészségkárosodottak is csak egy "táppénzszerű" ellátást kapnak, akik korábban évtizedeken át fizették a nyugdíjjárulékot. Korózs Lajos szerint a kormány átgondolatlan változtatásai "emberi tragédiák sorozatához" vezet.    

A kormány hiába próbálná munkára kötelezni az arra egyébként alkalmatlanokat, mivel gazdaságpolitikája miatt az egészségkárosodottaknak esélyük sincs elhelyezkedni - hangsúlyozta Korózs Lajos, megjegyezve azt is: a rokkantsági ellátásban részesülők is rosszabbul járnak, hiszen csak korábbi járandóságuk felében reménykedhetnek.    

A szocialista politikus felszólította a kabinetet arra, hogy hagyja abba a "rokkantakat lejárató propagandát", mivel szerinte nem igazolódott be az a változtatások indokaként emlegetett kormányzati feltételezés, hogy hatalmas visszaélések jellemezték volna a rokkantnyugdíjrendszert.    

Az alapvető jogok biztosa az Alkotmánybíróságnál kezdeményezte a megváltozott munkaképességű emberek ellátásáról szóló törvény egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatát a múlt héten; Szabó Máté azért kezdeményezte a felülvizsgálatot, mert szerinte a rokkantsági ellátórendszer 2012-es átalakításánál nem biztosították a szerzett jogok fenntartásába vetett bizalom védelmét, továbbá az alacsony összegű ellátás melletti munkavállalás lehetőségének korlátozása miatt sérül az esélyegyenlőség elve.