Több a munkanélküli, mint a kormányváltáskor

A politikus, a parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke közölte: a tavalyi év végén és a 2012 elején tapasztalt 11,6 százalékos munkanélküliségi ráta is nagyobb az egy évvel korábbinál. Ráadásul - folytatta - a munkanélküliség átlagos időtartama csaknem másfél év, miközben az ellátás időtartamát a kormány kilencről három hónapra csökkentette.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a foglalkoztatottak száma 2008 őszén több mint 3,9 millió volt, ma viszont több mint százezerrel kevesebben dolgoznak ennél, és a foglalkoztatás a kormányváltás óta is csak a statisztikai hibahatáron belüli növekedést mutat.

Gúr Nándor szólt arról is, hogy bár a három évvel ezelőtti 73 ezer forintról mostanra 93 ezerre nőtt a minimálbér összege, annak nettó értéke - az adóváltozások miatt - valójában nem emelkedett, ugyanakkor a változás lényegesen több terhet rakott a munkaadókra.

Az MSZP alelnöke végezetül arról is tájékoztatott, hogy miután Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csaknem nyolcszáz pedagógus hónapok óta nem kapta meg fizetésének egy részét - a túlórapénzt és a helyettesítésért járó összeget -, a munkaügyi hatósághoz fordul, hogy ugyanúgy lépjen fel az ügyben a megyei intézményfenntartóval szemben, mint magánvállalatok esetében tenné.