Belföld | felsőoktatás
2013. november 28. 12:20

Több koncepció, kevesebb pénz

A képviselő szerint az oktatás-kutatás színvonala gyorsulva csökken, a felsőoktatást teljes káosz jellemzi, a folyamatos viták megbénítják. A pénzkivonás az intézmények működésére is hatással van, kényszerszünetekhez, leállásokhoz, elhalasztott vizsgákhoz vezet. Mindezeknek a legnagyobb kárvallottjai a hallgatók, akik sok esetben már ösztöndíjat sem kapnak.

A politikus elmondta, a 2014-es költségvetésben kevesebb pénz jut a felsőoktatásnak, mint 2010-ben, a kormányváltás idején. Az akkori 186 milliárd forintnyi állami támogatás 148 milliárdra csökken jövőre. Hozzátette, közgazdászok véleménye szerint a megszorítások a felsőoktatásban feleslegesek, indokolatlanok, a csökkenő támogatás pedig működési nehézségekhez, színvonaleséshez, az értelmiség elvándorlásához vezet.

Mára már világos, hogy a 2011-ben meghozott törvény rossz, tartalmilag, szerkezetileg, a finanszírozás kérdésében átgondolatlan. Bukását az is bizonyítja, hogy maga a kormány mondja, hogy tarthatatlan – mondta a képviselő.

A volt oktatási és kulturális miniszter beszélt arról is, hogy a 2010-ben, a kormányváltás után, szétvert Felsőoktatási Kerekasztalt most Klinghammer István visszaállította, azonban a kerekasztal véleményének, álláspontjának nincs hatása. Ezt bizonyítja, hogy a kormány nem tárgyalta az új felsőoktatási koncepciót, ami által elképzelhetetlen a 2011-es törvény módosítása.

Hiller István az új koncepcióról úgy gondolja, az egy lehetséges aspektus, módot ad a vitára. Valós kérdéseket vet fel, és vitaalapot képező megoldásokat kínál. Mivel azonban a kormány nem tárgyalta azt, „politikai zsákutcába” jutott. Ebből világosan látszik, hogy nem képesek arra, hogy a felsőoktatást kimozdítsák a vitákból, képtelenek az egyetértés megteremtésére a gazdasági élet szereplői és a felsőoktatási intézmények vezetői között. A gazdasági élettel való együttműködés szálait elvágták, ezáltal „gazdasági kalodába” zárták az intézményeket.

Az MSZP kormányra kerülése esetén ezen változtatni fog, tárgyalásokat fog folytatni a gazdasági élet szereplőivel a felsőoktatás szempontjából. A 60 milliárdnyi kivonást vissza fogja adni, a finanszírozást a 2010-es szintre állítja vissza. A támogatás visszaosztása nem mechanikus lesz, hanem minőség- és színvonalalapú, amely a minőség megtartásához és emeléséhez vezet. A rektorválasztás jogát visszakapják az intézmények, visszaállítják az egyetemi autonómiát. Bebizonyosodott ugyanis, hogy nem lett jobb a működés azzal, hogy az állam nevezi ki az egyetemek vezetőit – tette hozzá.

Véleménye szerint kormány politikai érdekből időt akar nyerni, valódi elképzelés, tartalom nincs, és ebben a ciklusban nem is lesz.