Több pénz kell az egészségügyre, a szociális ellátásokra, az oktatásra, az önkormányzatoknak

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a társadalom azt várja el a 2016-os költségvetéstől, hogy több pénz legyen az egészségügyre, a szociális ellátásokra, az oktatásra és több pénze legyen az önkormányzatoknak.

Tóbiás József kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, ez az a négy terület, amelyek segítségével mérsékelni lehet a Fidesz-kormány által okozott társadalmi egyenlőtlenségeket.
    
Az ellenzéki politikus megerősítette pártja korábbi álláspontját: igazságtalannak tartják az egykulcsos adórendszert, amely korlátozza Magyarország gazdasági növekedését. Mint mondta, az emberek hiába kapnak több fizetést, ha többet költenek, mert a kormány növeli a fogyasztási adókat.
    
Az MSZP elnöke szerint olyan adórendszere van szükség, amely a köz teherviselését valósítja meg, vagyis aki tud, többet vállaljon.
    
Tóbiás József úgy értékelte, a kormány a 2016-os költségvetést úgy vette elő, mint bűvész a kalapból a nyulat. Arról nem folytatott társadalmi egyeztetést, ezzel az elmúlt öt év gyakorlatát folytatja - tette hozzá.
    
A sertés tőkehús áfakulcsának csökkentéséről kérdésre válaszolva közölte, örülnek annak, hogy valamit megértett a kormány az elmúlt három év MSZP-s kezdeményezéseiből. Ne álljon meg a kormány, legyen bátrabb! - hangoztatta és azt javasolta, az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentse 27 százalékról 5 százalékra.    

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden egyebek mellett bejelentették, hogy jövőre 15 százalékra csökken az szja-kulcs.