Belföld | rezsiköltség áfacsökkentés rezsi
2013. április 03. 15:49

Többet, igazságosabbat, fenntarthatóbbat!

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az alap több százezer embernek nyújthatna támogatást: azoknak, akiknél korábban kikapcsolták a szolgáltatást, valamint azoknak, akik fával, szénnel vagy brikettel fűtenek, így a gáz és a távhő árának csökkentése nem javít a helyzetükön.

Az MTI kérdésére hozzátette: az alap néhány milliárd forintból elindítható lenne, és fedezetet adna rá a Magyar Villamos Művek Zrt. "luxusprofitja".

A szocialisták az önkormányzatok bevonása mellett azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a kormány pénzbeli támogatás helyett megállapodik a szolgáltatás visszakapcsolásáról az energiacégekkel. Ugyanis - hozta példaként - van olyan család, amelynél ezerötszáz forint tartozás miatt szerelték le a villanyórát, a visszakapcsolás viszont már 26 ezerbe kerülne.

Az MSZP-s politikus kitért arra, hogy támogatják, noha "mikroszkópikus méretűnek" tartják a rezsicsökkentést. Hozzátette: azzal együtt azonban a szolgáltatók sok kis- és közepes vállalkozóval, kereskedővel felmondják eddigi szerződésüket, és 5-12 százalékkal növelik az energiaszolgáltatás díjait, ez pedig beépül a termékek - például az élelmiszerek - árába, amit a lakosság fizet meg.

Reagált arra is, hogy a Fidesz próbapereket készül indítani, mert helyenként a megengedettnél jóval nagyobb mértékben drágult a szemétszállítás. Lukács Zoltán azt mondta: fideszes vezetésű települések tucatjain emelték meg a szemétszállítási díjakat 20-30 százalékkal tavaly novemberben és decemberben. Erre hivatkozva azt szorgalmazta, hogy ne januárig, hanem 2012 november 1-jéig menjenek vissza az áremelések ellenőrzésekor.

A politikus emellett újólag arra kérte a Fideszt, jövő héten vegye a parlament napirendjére az élelmiszerek forgalmi adójának 22 százalékpontos csökkentését célzó szocialista javaslatot.