Gazdaság | Munka törvénykönyve
2011. október 13. 13:32

Többszörös csapás a munkavállalókra

Gúr Nándor csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: bár a nemzetgazdasági tárca júliusban ismertetett tervezete az elmúlt hónapokban több ponton változott, s a kormány néhány tervét kész volt visszavonni, a dokumentum újabb, az MSZP szerint elfogadhatlan elemekkel is bővült.

A szocialisták továbbra is elfogadhatatlannak tartják a műszakpótlékok csökkentését, a munkavállalók kártérítési kötelezettségének tervezett kiszélesítését és azt is, hogy a túlórapótlékok kifizetése helyett szabadidőt adjanak a dolgozóknak. Gúr Nándor bírálta azt is, hogy az idénymunkában dolgozóknak hat munkanap után nem lenne kötelező pihenőnapot biztosítani, valamint hogy a szakszervezeti képviselők csak munkaidejük 10 százalékában folytathatnának érdek-képviseleti tevékenységet.

A szocialista politikus megerősítette: ha a parlament érdemi változások nélkül fogadja el a törvénykönyvet, az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul. Emellett véleménye szerint a tiltakozás nemzetközi fórumokig is elér majd, így a jogszabályt az Európai Unió testületei is vizsgálni fogják.