Belföld, Külföld | Bogdan Aurescu Európa Románia
2015. május 07. 16:53

Tóbiás-Aurescu-találkozó: a párbeszéd fontosságát hangsúlyozták


A párbeszéd fontosságát hangsúlyozta Bogdan Aurescu Románia külügyminisztere és Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője csütörtökön Budapesten a megbeszélésük után közösen tartott sajtótájékoztatón. A hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó politikus fontosnak nevezte, hogy a "demokratikus ellenzék képviselőivel is találkozzon".

Tóbiás József bírálva a magyar kormányt közölte, a problémákat nem üzengetéssel, nem ultimátumokkal, hanem párbeszéddel, intézményesített keretek között kellene megoldani. Mint mondta, meggyőződése, hogy Magyarországnak és Romániának szomszédos országok lévén, illetve uniós tagságuk miatt is együtt kell működnie, ez pedig értékválasztást jelent. A Nyugatot jelenti a Kelettel szemben - magyarázta.
    
Az ellenzéki pártelnök szerint az MSZP számára kiemelt fontosságú az euroatlanti elkötelezettség, a jó szomszédi viszony és a határon túl élő kisebbségekkel való törődés. Úgy értékelte, a magyar kormány "alulteljesít" a jó szomszédság tekintetében. Nincsenek közös kormányülések a román kabinettel, illetve 2009 óta nem fogadott el a magyar-román kisebbségügyi vegyes bizottság egyetlenegy jegyzőkönyvet sem - indokolt. Megjegyezte, több olyan probléma megoldása is függőben van, amely érinti a határon túl élő magyar kisebbséget, illetve a magyarországi román kisebbséget.
    
Egyetértettek abban a román külügyminiszterrel, hogy Európa jövőjét Magyarország és Románia képes közösen alakítani. Ehhez párbeszédre és együttműködésre van szükség - hangoztatta.

 


    
Bogdan Aurescu kijelentette: Románia stratégiai partnerének tekinti Magyarországot, hiszen mindkét országnak közös érdekei, céljai vannak az Európai Unión és a NATO-n belül.
    
A román diplomácia vezetője egyetértett azzal, hogy csak a párbeszéd és a konszenzusos megegyezés hozhat eredményt a két ország együttműködésében, ideértve a romániai magyar és a magyarországi román kisebbségekre vonatkozó kérdéseket is.
    
Elmondta, hogy a Tóbiás Józseffel folytatott megbeszélésen kíváncsi volt arra, az MSZP elnökének mi a véleménye a magyar külpolitikai irányokról.    
    
Kérdésre válaszolva Tóbiás József azt mondta, a megbeszélésen nem volt szó Markó Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korrupcióval gyanúsított, Magyarországon tartózkodó volt parlamenti képviselőjének ügyéről. Ez a kormányzat felelőssége - jegyezte meg.