Belföld | útdíj
2015. január 22. 15:16

Tóbiás: A kormány felelőtlenül szórakozik emberi életekkel

Az MSZP megtartja az útdíj miatt január 30-ra tervezett félpályás útlezárást. Az ellenzéki párt szerint a kormány egyetlen döntést hozhat: díjmentessé teszi a január 1-jétől fizetőssé vált útszakaszokat.

Ezt Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője mondta csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
    
A pártelnök értékelése szerint "a kormány felelőtlenül szórakozik emberi életekkel". Szerinte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára beismerte, hogy szakmailag megalapozatlan, végiggondolatlan, kapkodó döntést hozott a kormány.
    
Arra utalva, hogy a kormányzat szerint az egy hónapos próbaüzem tart a fizetőssé vált útszakaszokon, Tóbiás József azt mondta, "egy próbaüzem kormány nem felelős kormány, az nem szórakozhat emberek életével, ez a kormányzás egy rossz vicc így".
    
Megemlítette, örülnek annak, hogy - ahogy az MSZP is javasolta - megtérítik az embereknek az 1470 forintos közigazgatási bírságot.
    
Tóbiás József azzal indokolta a félpályás útlezárásra vonatkozó kezdeményezésük fenntartását, hogy "csak a nyomásból ért a kormány".
    
Fónagy János csütörtökön jelentette be, az egy hónapos próbaüzemet követően február elsejétől változik az útdíjrendszer, a döntés értelmében több szakasz ingyenes lesz, közöttük a ferihegyi gyorsforgalmi út. A megyei matricák nem a megyehatár előtti utolsó, hanem a megyehatár utáni első csomópontig lesznek érvényesek - közölte. Hozzátette: a kormány eltörli az 1470 forintos eljárási díjat a megyei matricák bevezetésével összefüggő ügyekben.
    
Arra a kérdésre, támogatják a Jobbik kezdeményezését rendkívüli parlamenti ülés összehívására a devizahitelesek ügyében, az MSZP frakcióvezetője közölte, akkor tudják eldönteni, ha látják írásban a Jobbik javaslatát. Elmondta, miközben sikertörténetnek igyekszik beállítani a kormány az árfolyamgátat vagy a forintosítást, 250 ezer család devizaalapú autóhitele, illetve szabad felhasználású hitele ügyében semmit nem tett.
    
Tóbiás József szerint "a fekete csütörtöknek" van nyertese is, a Magyar Nemzeti Bank. Ha a jegybank beáll egy kereskedelmi bank mögé, akkor nem lenne baj, ha beállna az emberek mögé is - hangoztatta.