Belföld | napirend előtt parlament
2014. szeptember 15. 14:20

Tóbiás: a kormányt a társadalom hűtlen kezelésével vádolom

A társadalom hűtlen kezelésével vádolom a kormányt - mondta Tóbiás József. A kormányfő felszólalására válaszolva az MSZP frakcióvezetője kifogásolta a szerinte 2010 óta növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket, a központosított iskolarendszert. Azt javasolta, hogy a parlamenti bizottságok mellett jöjjenek létre albizottságok, amelyek megvonják a 2010 és 2014 közötti kormányzati teljesítmény mérlegét, különösen az egészségügy területén. Hozzátette: a vizsgálatoknak ki kell terjedniük a közbeszerzésekre.
    
Az MSZP elnöke szerint a kormány úgy akarja a közjót szolgálni, hogy üldözi a szegényeket, megfélemlíti a civileket, és nem társadalmi békét akar, hanem folyamatosan harcban állni.

A mai Magyarország "nem a csinos térkövekkel díszített Kossuth térről, nem a stadionok építéséről szól", hanem azokról a gyerekekről, akik nap mint nap éhesen fekszenek le, és akiknek nem jut tűzifára, gyógyszerre, meleg ételre - fogalmazott. Hozzátette: több mint négymillióan élnek a nettó minimálbérből, 66 ezer forintból, ami messze alatta van a statisztikai hivatal alatt meghatározott létminimumösszegnek, ami 87 ezer forint.
    
Tóbiás József közölte, miközben a többi visegrádi országban csökkentek a társadalmi különbségek, addig Magyarországon nőttek.

A politikus elmondta, hogy támogatják a devizahitelesek megsegítését célzó törvénycsomagot, és remélik, hogy a kormány rendkívül megfontoltan fog eljárni, miközben az egyik kezével ad, a másik kezével nem fog elvenni.

(MTI Fotó: Máthé Zoltán)