Tóbiás: dilettáns a kormány és a jegybank politikája

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a forint árfolyamának nagy mértékű ingadozása egyértelműen igazolja, hogy a régiós valuták közül a magyar fizetőeszköz a legsebezhetőbb, ennek oka pedig a kormány és a Magyar Nemzeti Bank dilettáns politikája. Tóbiás József csütörtöki sajtótájékoztatóján azt is mondta: az elmúlt négy évben a Fidesz volt az egyetlen, amely veszélyeztette az emberek szabadságát, a sajtószabadságot.

Az pártvezető szerint nem lehet, hogy a kormány a forint árfolyamával történteket kizárólag a világgazdaságban zajló folyamatokkal magyarázza. A szocialista parlamenti frakció tanácskozása után hangsúlyozta, a kormánynak a jegybankkal együtt biztosítania kellene a stabilitást, a biztonságot, figyelniük kellene a világban zajló folyamatokat, és olyan gazdaságpolitikát kellene kialakítaniuk, amely megvédi a magyar állampolgárok forintjait.
    
Nem ingatlanvásárlásokkal, zongoravásárlással kellene foglalkozni - mondta Tóbiás József a jegybankra utalva.
    
Szavai szerint ma 100 ezer autóhiteles és személyi hitelt felvevő ember retteg attól, mi fog történni.
    
A svájci központi bank (SNB) csütörtökön eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, ennek következtében jelentősen gyengült a forint a svájci frankkal szemben, de nagy ívet járt be a forint/euró árfolyam is.
    
Tóbiás József kitért arra is, hogy egyes elemzők szerint tartós lesz a kőolaj világpiaci árának csökkenése. Ha ez így van, akkor ennek a gáz árában is meg kell jelennie, az árcsökkenésnek el kell jutnia az emberekhez, ezt nem lehet megspórolni a kormánynak - mondta.
    
Hozzátette: ezt "a világítópénzt" - amelynek segítségével fűtés és áram van a lakásokban - nem viheti el a kormány, nem tüntethetik el az oligarchák svájci bankszámlákon. Kijelentette: tavaly egyértelművé vált, hogy a kormányhoz kötődő cégek haszonélvezői a gázimportnak, ebből az extraprofitból van, aki vágóhidat épített, van, aki luxusberuházásba kezdett, míg a magyar emberek ebből a pénzből nem láttak semmit.
    
Az MSZP elnöke közölte, az árcsökkenésből származó pénzeket átlátható módon meg kell kapniuk az embereknek, ezért felkérte Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettest, hogy dolgozzon ki erre javaslatot.
    
Tóbiás József beszélt arról is, hogy álságosnak tartják azokat a kormánypárti véleményeket, amelyek összemossák a terrorizmus kérdését a gazdasági bevándorlással, a menekültüggyel, és a szabadság korlátozását is ezzel igazolják. A Fidesz nyilatkozatai olyan irányba vezethetnek, amely megfelel a terroristák szándékainak: bezárkózni, félni, megfigyelni - értékelt.
    
Kijelentette: az MSZP semmilyen szabadságkorlátozó intézkedést sem támogat; nem lehet korlátozni Magyarországon a sajtó szabadságát. A miniszterelnök nem döntheti el, hogy a közmédia a Fidesz kommunikációs terepe lesz - hangoztatta. Mely ország az, ahol a miniszterelnök behívja és eligazítja a szabad sajtót, hogy mostantól kezdve mi lesz a támogatásukkal? - kérdezte. Hozzátette, úgy tudta, Magyarországon sajtószabadság van és a sajtó a piacról él, ma ezzel az illúzióval is le lehetett számolni. Szerinte eddig a kormányfő által irányított sajtóról lehetett beszélni.
    
Az MSZP elnöke arra szólította fel a kormánypártokat, álljanak el a sajtószabadság korlátozására vonatkozó kezdeményezéseiktől, ne bújtassák el azt a terrorizmus mögé. A terrorizmus elleni fellépés nemzeti ügy, ugyanilyen nemzeti ügy a sajtószabadság is - hangsúlyozta.
    
Elmondta, a nap folyamán a parlamenti frakció a február 5-én és 6-án Veszprémben tartandó évadnyitó frakcióülést készítette elő.