Tóbiás József: Folyamatos jogalkotási törvénysértésben a Fidesz

A Fidesz olyan egymással össze nem illő törvényeket akar elfogadtatni az országgyűléssel, amelyek lehetetlenné teszik az ellenzéki frakciók számára, a véleménynyilvánítást és a döntést.

A lakások 5 százalékos áfájáról szóló döntéssel kapcsolatban bírálta így pártunk elnök-frakcióvezetője a kormányoldalt. Mint mondta, ezzel együtt kell dönteni a főváros és a kerületek forrásmegosztásáról, és az ipari adó felhasználásáról, amivel a kormány kalitkába akarja zárni a fővárost. Az MSZP támogatja az építményekkel kapcsolatos áfacsökkentést, de nem támogat olyan döntéseket, amellyel a főváros testülete, illetve a kerületek vezetésének hozzájárulása nélkül történik – jelentette ki.

Tóbiás József hangsúlyozta, fel kell számolni azt a gyakorlatot, hogy a Fidesz folyamatosan jogalkotási törvénysértésben van. Hozzátette, hogy ezt már az Alkotmánybíróság is kimondta, sőt, év elején Áder János köztársasági elnök is jelezte: nem lehet, hogy a salátatörvények rendszerében gazdasági érdekek, vagy végiggondolatlan szabályok mentén történjen a jogalkotás.

Ennek a gyakorlatnak akart véget vetni a szocialista frakció, amikor kedden rendkívüli házbizottsági ülést kezdeményezett azért, hogy ha már saját Alaptörvényét nem akarja elfogadni a Fidesz, akkor legalább tartsa tiszteletben az Alkotmánybíróság és a köztársasági elnök döntését.

Világosan látszik, hogy a Fideszt csak saját maga érdekli és politikusai minden velük szemben megfogalmazott kritikát méltánytalannak tartanak, támadásnak vesznek – mutatott rá a pártelnök-frakcióvezető. Aláhúzta, hogy a jogállamiság keretein belül az ellenzéknek lehetőséget kell kapnia arra, hogy elmondhassa véleményét a különböző törvényjavaslatokkal kapcsolatban.

Az MSZP minden adócsökkentést támogat, de nem támogat egyetlen olyan törvényt sem, amely a jogalkotásról szóló törvénnyel szemben az érintettek véleménye és megkérdezése nélkül, 24 óra alatt kerül elfogadásra – mondta összegzésképpen Tóbiás József, és Áder Jánostól azt kérte, hogy ne írja alá a törvényt, az ombudsmantól pedig azt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz a törvény megsemmisítése érdekében.

Kapcsolódó párttagok