Tóbiás: legyen egy napon és egy lapon a népszavazás!

Az MSZP azt követeli, hogy egy napon és egy lapon legyen népszavazás – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke szerdai Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Tóbiás József elmondta, időarányosan nagyon jól halad a valódi népszavazás kérdéseihez szükséges aláírások gyűjtése, és az MSZP már ma készen áll arra, hogy ha a kormány egy napon és egy lapon kívánja lehetővé tenni a népszavazást, akkor arról az országgyűlés jövő héten már dönthet is, hiszen az ehhez szükséges aláírásokat már összegyűjtötte a párt.

Ezzel több milliárd forintot lehetne megtakarítani, és biztosíthatná a Fidesz, hogy nem cirkuszt akar csinálni a valódi népakaratból és a népszavazás ügyéből – fogalmazott a pártelnök.

Tóbiás József kijelentette: holnap az MSZP a házbizottsági ülésen kezdeményezni fogja, hogy az országgyűlés határozata egységesen kezelje a három kérdést. Ha ez nem történik meg, azzal az MSZP-nek és a támogató civil szervezeteknek továbbra is gyűjteniük kell az aláírásokat – tette hozzá Tóbiás József, aki arra biztatott mindenkit, hogy aki nem ért egyet az országban zajló történésekkel az támogassa a valódi népszavazást aláírásával.

A pártelnök kijelentette: az MNB-ben történtek után világossá vált, hogy barátok, rokonok, haverok milliárdokat kaphatnak, és mivel az állami vállalatoknál ugyanúgy fideszes haverok vannak, most megpróbálják törvényi erővel eltüntetni a nyomokat, és akadályozzák, hogy az állampolgárok megismerhessék, hogy az állam a közös pénzből mire és mennyit költ.

Tóbiás József emlékeztetett: Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes csak az idén 53, míg tavaly 60 esetben élt az adatigénylés lehetőségével, és most az országgyűlés olyan jogszabályt fogadhat el, amely titkosítaná ezen adatok megismerhetőségét.

Ezért követeljük, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá ezt a jogszabályt, forduljon Alkotmánybírósághoz, és váljon világossá, nem lehet eldugni a pénzt, ami az egészségügyre, az oktatásra és az emberek fizetésére van – fogalmazott az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Kapcsolódó párttagok