mszp.hu | Belföld | korrupció Matolcsy NVI Polt | Matolcsy-akták
2016. május 08. 13:53

Tóbiás: Matolcsyhoz képest a Whiskys zöldfülű pályakezdő

Bizonyított tény, hogy a Magyar Nemzeti Bank és az ügyészség összejátszik – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján, miután a párt aktivistái lábnyomok százait helyezték el a Magyar Nemzeti Bank és a Legfőbb Ügyészség épülete között. Tóbiás szerint ezek a lábnyomok azt mutatják, mit kellene a jegybanki botrány szereplőinek tenniük: az ügyészségnek egy idézést kellene vinnie az MNB-be, a jegybank vezetőjének pedig az ügyészségen kellene elmondania, hogyan lehet családoknak, barátoknak milliárdokat szétosztani. Az MSZP elnöke felszólította a kormányt, hogy legfőbb ügyész és a jegybankelnök személyes összefonódásának, összejátszásának megszüntetése érdekében mondassa le Polt Pétert és Matolcsy Györgyöt.
Tóbiás József szerint a jegybankban Matocsy György úgy viselkedik, mint az a bankelnök, aki ki tudja rabolni a saját bankját. „Hozzá képest a Whiskys egy zöldfülű pályakezdő” – jelentette ki a politikus, hozzátéve: az ügyészség és az MNB vezetője egy kávéházban beszélték meg, hogyan nem lesz vizsgálat a Quaestor-ügyből", nem hozzák nyilvánosságra, kik a kitiltási botrány érintettjei, és nem vizsgálják a jegybanki alapítványokban eldugott 266 milliárd forint sorsát sem. „Akik ma támogatják a kormányban a jegybank elnökét és a legfőbb ügyészt, azok részesei ennek az összejátszásnak, hallgatólagosan támogatják, hogy rokonok, unokatestvérek, barátok, feleségek a köz pénzéből milliárdokat kapjanak” – fogalmazott Tóbiás József, rámutatva: ez a felelőség a miniszterelnököt terheli, ezért az MSZP felszólítja a kormányt, hogy a személyes összefonódás és összejátszás megszüntetése érdekében mondassa le Polt Pétert és Matolcsy Györgyöt.
 
Ezt követően Nyakó István szocialista politikus a Nemzeti Választási iroda elé küldött verőemberek ügyében folyó rendőrségi vizsgálattal kapcsolatban megdöbbentőnek nevezte, hogy a rendőrség a 4 órás videofelvétel közös megtekintése után arra kérte őt, adjon személyleírást azokról, akik akadályozták és megfélemlítették. „Mindez csak addig volt furcsa, amíg észre nem vettem, hogy a kihallgató rendőrtiszt előtt az ügyészség papírja fekszik, abból olvasta fel a kérdéseket” – mondta Nyakó.
 
A politikus felszólította az ügyészséget, hogy ne használja a rendőrséget pajzsként és eszközként. „Álljon ki Polt Péter szemtől szembe, és mondja meg, miért rejtegeti és miért mentegeti azokat az embereket, akik a megbízói voltak azoknak, akik odajöttek!
 
Nyakó István emlékeztetett, hogy Kubatov Gábor egy pár nappal ezelőtti rendezvényen sajtóhírek szerint elismerte, hogy munkatársai, beosztottjai, kiszolgálói voltak azok a verőemberek, akik megjelentek a Nemzeti Választási Irodánál. Ezért Nyakó István arra szólította fel a legfőbb ügyészt, végre rendeljék be, hallgassák meg az ügyben Kubatov Gábort.

Kapcsolódó párttagok