Tóbiás: segélyalap szükséges az ESZOSZ-károsultak kifizetésére

Az MSZP követeli, hogy a kormány azonnal hozzon létre segélyalapot az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) károsultjai elmaradt béreinek kifizetésére - közölte az MSZP elnöke pénteken sajtótájékoztatón Debrecenben.

Tóbiás József egyúttal felszólította a kormányt, hogy az állami bérgarancia-alapból biztosítsa az érintetteknek az öt és fél havi munkáért járó elmaradt bérét.
    
Hozzátette: 2800 ember hónapok óta nem kapta meg munkáltatójától a szerződésben rögzített bért, s van, aki már felszámolási eljárást kezdeményezett az ESZOSZ ellen.
    
Az érintettek azon túlmenően, hogy hónapok óta nem jutottak hozzá a munkabérükhöz, a jogi helyzet miatt másutt sem tudnak elhelyezkedni, közmunkát sem tudnak vállalni - mondta az ellenzéki pártelnök, hozzátéve, hogy a családtagokkal együtt 6-7 ezer ember léte, megélhetése került veszélybe.
    
Tóbiás József közölte: ha a kormány nem intézkedik azonnal, akkor az MSZP-frakció a jövő héten törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek gyorssegélyalap létrehozása érdekében, hogy még karácsony előtt kifizethessék az elmaradt béreket.
    
Ez nem politikai vita, emberek szerzett jogáról van szó, az érintetteknek a munkával szerzett fizetésüket kell megkapniuk - mondta a szocialista elnök-frakcióvezető Debrecenben, miután helyi ESZOSZ-károsultakkal találkozott.

A pénteki nap botrányhírére, mi szerint Kövér László kitiltotta az RTL Klub híradójának stábjait a Parlamentből, Tóbiás József úgy reagált, nagyon sok mindent gondolt már, látva az emberek sorsát és mindennapi küzdelmét, de azt nem gondolta volna, hogy ilyen mélyre tud süllyedni a Ház. Hogy megtiltsák, hogy a fideszes és kormánypárti állami médián túl bárki más is megmutathassa, mi zajlik ma ebben az országban. Ez ellen föl kell lépni – mondta az MSZP elnöke. Nincs az a házszabály, ami igazolást adna a kitiltásra, az információhoz való hozzájutás minden médiát megillet – tette világossá.

Kapcsolódó párttagok