Belföld | szakképzés
2011. július 19. 11:57

Toporgás és fejetlenség a szak- és felnőttképzésben

Sós Tamás országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: bár a Fidesz-KDNP komoly várakozást keltett a szakképzés átalakításának ígéretével, és Orbán Viktor  miniszterelnök megállapodást is kötött a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével a szakképzési feladatokról, lényeges változások nem történtek ezen a területen.

Kitért arra, hogy a parlament őszi jogalkotási tervében szerepelnek a szakképzést érintő törvénymódosítások, a kormány azonban nem hozta nyilvánosságra azt a koncepciót, amely ezek alapjául szolgálhat. Ezért a szocialista politikus sürgette, hogy a kabinet ismertesse szakképzési koncepcióját, és vitassa meg azt az érintettekkel, pedagógusokkal és más szakemberekkel, ne csak az iparkamarával.

Sós Tamás azt is mondta: az eddigi tervekből nem derül ki, hogy a kormány korszerű szakmunkásképzést vagy olcsó munkaerőt akar, a tankötelezettség leszállítása azonban az utóbbira utal.

Szólt arról is, az MSZP aggodalommal figyeli, hogy a regionális fejlesztési és képzési bizottságok lényegében nem működnek, illetve hogy a kabinet "lefejezte" a Nemzeti Szak- és Felnőttképzési Intézetet, így a szakképzés háttérintézményének jövője bizonytalan.