Belföld | utcanév tarlós istván Budapest
2013. január 31. 14:19

Történelemhamisítás vagy ideológiai csörtetés?

Másfél hónapja jelentette be Tarlós István főpolgármester, hogy ismét utcákat akar átnevezni, ezúttal a budai Frankel Leó utat. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője elmondta: fontosabb és tisztességesebb lett volna, ha megkérdezték volna az itt lakókat, hogy utcanév-táblát szeretnének cserélni vagy pedig az útburkolatot vagy villamossíneket. A szocialista frakcióvezető azt ígérte, hogy amennyiben 2014 után a választók megtisztelik őket a bizalmukkal, csak olyan közterületi átnevezés képzelhető el, amelyben előzetesen a helyben lakók véleményét kikérték. Úgy gondolja, a lakóknak joguk van ahhoz a nyugalomhoz és kiszámíthatósághoz, amit egy-egy utca és tér elnevezése ad számunkra, és ebbe nem illik be se történelemhamisítás, sem ideológiai csörtetés. Ennek tilalmát jogszabályban és rendeletben fogják rögzíteni – jelentette ki Horváth Csaba.

Őrsi Gergely, az MSZP II. kerületi elnöke elmondta: nem idegen a városvezetéstől a saját értékrendjük Budapestre erőltetése, volt is erre más számos példa. Véleménye szerint a budapesti vezetés inkább átnevez valamit, hogy azt az érzést keltse, mintha történne valami, hiszen érdemi fejlődés a városban nincs. Őrsi Gergely „ideológiai túlműködésnek” nevezte ezeket az intézkedéseket. Véleménye szerint mindezek teljesen jól tükrözik a mostani városvezetés demokrácia felfogását: a vezetés dönt, a lakókat nem kérdezik meg, érdemi konzultáció és egyeztetés nincs, és ezt a budapestieknek el kell fogadniuk. Mint mondta: Tarlós mondatai világosak voltak a közmeghallgatáson, hogy 18 fideszes fővárosi képviselő dönt az 1,8 milliós fővárosban.

Az MSZP II. kerületi elnöke elmondta, a városvezetőknek nem dolguk válogatni a történelemből, és nem dolguk az, hogy a saját ideológiájukat az utcanév-táblákkal hozzák a város tudomására. Úgy fogalmazott: ebben az esetben ráadásul mindezt álságos érveléssel teszik, hiszen Frankel Leó XX. században elkövetett bűneire hivatkoznak, miközben Frankel Leó már a XIX. században meghalt.