mszp.hu | Belföld | Fidesz gyilkosság mandátumvisszadás
2016. február 20. 12:41

Törvény szüntesse meg a gyilkossággal gyanúsítottak mandátumát!

Az MSZP az önkormányzati törvény módosításával jogszabályba foglalná, hogy a gyilkossággal gyanúsított képviselők mandátuma automatikusan szűnjön meg. Márton Roland, az MSZP alelnöke sajtótájékoztatóján kijelentette: a közéleti tisztséget betöltők méltósága és a köznyugalom helyreállításának jogos igénye egyaránt azt követeli, hogy a magyar politika adjon gyors, határozott választ arra a helyzetre, amit Gál Roland, a Fidesz emberöléssel gyanúsított képviselője okozott.
Márton Roland rámutatott: a kormánypárttól nem várható a helyzet megoldása, hiszen a Fidesz a jelek szerint megvédi az emberöléssel vádolt képviselőjét. Gál Roland ugyanis a tisztségét megtarthatta, jól fizető megbízatásai továbbra is érvényesek. Az MSZP alelnöke szerint ezért az MSZP-nek kell lépéseket tennie a köznyugalom és az emberek igazságba vetett hitének visszaállítása érdekében. „Azt szeretnék elérni, hogy már a meggyanúsításkor szűnjön meg az emberöléssel gyanúsított önkormányzati képviselők mandátuma, amit a közgyűlés a következő ülésén kötelezően mondjon is ki.”
 
Márton Roland kérdésre válaszolva kijelentette: az indítvány nem ellentétes az ártatlanság vélelmének elvével, mivel a gyilkossággal meggyanúsítottak előzetes letartóztatásukkal többet is vesztenek, mint önkormányzati mandátumok, a nyomozóhatóság tévedése esetén pedig az állam kártérítéssel tartozik, aminek figyelembe kell vennie minden jogtalan sérelmet.
 
A törvénymódosítást a köznyugalom helyreállítása és az emberek igazságba vetett hitének védelme érdekében az MSZP már az országgyűlés soron következő ülésén kezdeményezni fogja.

Kapcsolódó párttagok