Törvényjavaslat a Buda-Cash áldozatainak kártalanítására

Határozati javaslatot nyújt be az MSZP a Honvéd Egészségpénztár önhibájukon kívül kárt szenvedett tagjainak megsegítésére – jelentette be Demeter Márta hétfői sajtótájékoztatóján.

Több mint 27 ezer katona, honvédségi, rendvédelmi és nemzetbiztonsági dolgozó megtakarítása ragadt bent a Buda-Cash brókerház érdekkörébe tartozó DRB Banknál, aminek összege megközelíti az 1,8 milliárd forintot. Nem nézhető tétlenül, hogy Buda-Cash csődje miatt ezek az emberek nem jutnak a pénzükhöz, mindenképp kártalanítani kell őket, ugyanis szolgálatuk „megbecsülésének az a minimuma, hogy az állam segítséget nyújt számukra, hogy ha ilyen helyzetbe kerülnek” – hangsúlyozta az MSZP képviselője.

A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság olyan módosító javaslatot nyújtott be, aminek elfogadásával a Honvéd Egészségpénztár ügyfelei hozzájuthattak volna a megtakarításukhoz, azonban ezt a kormány elutasította, és bár többször megígérték a helyzet rendezését, ennek nem látni az eredményét.

Mivel a jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé a probléma megoldását, ezért külön törvény elfogadására lenne szükség. Az MSZP olyan szabályozást javasol, aminek fő eleme, hogy az államra száll a Honvéd Egészségpénztár DRB-vel szembeni követelése, amit így a kormány lenne kénytelen érvényesíteni.