Gazdaság | költségvetés 2014
2013. december 17. 15:05

Törvényt sért a költségvetés elfogadása

Józsa István frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatón azt mondta: a büdzsé zárószavazásakor a Ház nem vette figyelembe azt az ugyancsak kedden elfogadott törvénymódosítást, amely a közszférában kifizetett - kétmillió, illetve három és fél millió forint feletti - végkielégítéseket terhelő különadót 98-ról 75 százalékra csökkentette.

Hangsúlyozta, hogy ez nyilvánvalóan érinti a költségvetés bevételeit, mégsem számoltak vele.

Az MSZP-s politikus azt mondta: a 2014-es büdzsé az Orbán-kormány utolsó költségvetése, amely legfeljebb negyed évig tart ki. Ezt azzal magyarázta, hogy a tartalékok összegét a negyedére csökkentették, a tervezett bevételek pedig csak jelentős adóbeszedési többlet esetén lennének tarthatók. Véleménye szerint a költségvetés miatt tovább folytatódik az elszegényedés.

Józsa István arról is beszélt: azzal, hogy a kormánytöbbség döntésével csak büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhet működni az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos, 2002 és 2013 közötti gyakorlatát tárná fel, a Fidesz "tovább falaz az adócsalóknak".