Belföld | egykulcsos adórendszer megszorítás
2012. február 06. 15:20

Totális csőd az egykulcsos szja

Katona Tamás, a szocialista párt elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy az adójóváírás megszüntetésével ettől az évtől minden munkavállalónak a teljes jövedelme adóköteles. Mint mondta, ez még az egykulcsos személyi jövedelemadójú országokra sem jellemző, hiszen többségükben van olyan szint, amely alatt nem kell adót fizetni, vagy létezik adójóváírás.

Tavaly 211 ezer forint volt a bruttó átlagkereset havonta, ez alatt, sőt havi 216.800 forintos keresetig mindenki rosszul járt az idei szja-változásokkal - jelentette ki az MSZP-s politikus.

Katona Tamás, aki 2004 őszétől szűk egy éven át, majd a Bajnai-kormányban is a Pénzügyminisztérium államtitkára volt, azt is hangsúlyozta, hogy az alacsony keresetűeket nagy mértékben sújtják az áremelekedések, márpedig véleménye szerint esély sincs arra, hogy idén 5 százalék alatt legyen az infláció.

Kitért arra is, a kormány figyelmen kívül hagyja a gazdaság törvényszerűségeit, amikor úgy vár el jelentős minimálbér-emelést, hogy a vállalkozások eredményessége nem nő. Ennek teljesítése rengeteg kis és közepes vállalkozást sodor lehetetlen helyzetbe - tette hozzá, kiegészítve azzal: az ígért bérkompenzáció sem teljesül sok helyen, sőt - mint a BKV példája mutatja - még az állami szektorban is gondot okoz.

Az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy ha a kormány nem változtat gazdaságpolitikáján, idén akár egy százalékkal is csökkenhet a GDP, a reálbérek pedig várhatóan 3-4 százalékkal visszaesnek.