mszp.hu | Belföld | energiaárak per postatörvény
2016. február 23. 13:33

Tóth Bertalan az Alkotmánybírósághoz fordul

A gazdasági bizottság mai ülésén a postatörvénnyel kapcsolatban tárgyalt képviselői indítvány nemhogy nem javít, de kifejezetten ront a helyzeten – jelentette ki sajtótájékoztatón Tóth Bertalan.
Frakcióvezető-helyettesünk kijelentette, hogy a Magyar Posta által a piaci tevékenyénység során megkötött valamennyi szerződés titkosítására tett javaslatot Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is alaptörvényellenesnek tartja.
 
Tóth Bertalan úgy ítéli meg, hogy a fideszes többség ezzel ismét magánérdekeket véd. Hozzátette, hogy ő maga is négy pert indított azért, hogy betekintést nyerhessen az FHB-csoporttal, valamint más ügyekkel kapcsolatos szerződésekbe. A mostani javaslatba bekerült, hogy a tiltás folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik, így a szocialista politikus által indított perekre is.
 
Ezt az egyénre szabott jogalkotást visszautasítom, akár alkotmányjogi panaszt is benyújtok, hogy megakadályozzam – jelentette ki a frakcióvezető-helyettes, aki a bíróságon és az Alkotmánybíróságon kívül Áder János köztársasági elnökhöz is jogorvoslatért fordul majd.
 
Másik témaként Tóth Bertalan megemlítette, hogy a nemzetközi energiaárak csökkenése indokolja, hogy a magyar lakosság is olcsóbban jusson hozzá a gázhoz, az áramhoz és a távhőhöz. Megjegyezte, hogy már Németh Szilárd rezsibiztos is elismerte, hogy indokolt lenne a jelentős árcsökkentés. A politikus ezután felszólította a kormányt, hogy fejezze be az árdrágító nyerészkedést. Hozzátette: a fidesz szakpolitikusai nem vállalták a nyilvános vitát, a gazdasági bizottság pedig leszavazta az árcsökkentésre vonatkozó javaslatot.
 
A harmadik ma tárgyalt javaslat az épületszigetelésekkel kapcsolatos kormánydöntés megváltoztatását szolgálta: a szigetelésekkel 30-40 százalékkal lehetne csökkenteni a családok kiadásait. Az ezt lehetővé tevő javaslatot a bizottság szintén elutasította, méghozzá indoklás nélkül.

Kapcsolódó párttagok