mszp.hu | Belföld, Külföld
2019. április 06. 16:22

Tóth Bertalan: “európai alapjövedelemért és értékekért küzdünk”

750 eurós minimálbérért, a legalább 300 eurós nyugdíjért és 150 eurós családi pótlékért fognak harcolni az MSZP-PM lista képviselői. A cél együttműködni az európai államokkal és intézményekkel, emelte ki Tóth Bertalan az MSZP EP-választási kampánynyitóján.
“A Fidesz már nem tudja képviselni Magyarország, a magyar emberek érdekeit az Európai Parlamentben, ez kiderült a miniszterelnök pénteki Európa-programjából is, ezért a mi képviselőinkre vár az a feladat, hogy a szociáldemokrata, szocialista és zöld frakciókban ezt megtegyék”  - jelentette ki Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke a szombati EP-kampányindító sajtótájékoztatóját együtt tartotta az egyetlen ellenzéki összefogás, az MSZP-PM lista tíz képviselő-jelöltjével.
 
A “Haza, szeretet, Európa!” EP-választási program arról szól, hogy nem ellenségei akarnak lenni az Európai Uniónak, hanem szeretetben, együttműködve akarnak élni az európai népekkel. Az Európai Unió intézményeiben az együttműködést, az integrációt fogják képviselni - közölte a pártelnök. Kiemelte: a szociális Európát létrehozó javaslatcsomag 750 eurós alapjövedelmet, 300 eurós nyugdíjat és 150 eurós családi pótlék biztosítását tartalmazza.
 
Tóth Bertalan nyomatékkal közölte, nem hisznek a populista, jobboldali szélsőséges pártok nemzetállam-programjaiban, amelyek közös demokratikus európai értékek, a fékek és ellensúlyok leépítéséről szólnak, és nem fognak asszisztálni a Fidesz államilag szervezett korrupciós rendszerének fenntartásához. A szolidaritáson alapuló európai közösségért fognak küzdeni, amelyben minden magyar polgár egyre jobban élhet.
 
Jávor Benedek, a PM EP képviselője arról beszélt, hogy a miniszterelnöktől megtudhatták, hogy a magyar kormánynak elképzelése sincsen arról, milyen feladatokat kell megoldani az elkövetkező években Európában. Az európai integráció folytatásáról egy szava se volt a Orbán Viktornak. Az európai szociális modell megerősítése szintén fontos feladat, a globális környezeti krízis kihívásaival, a környezetszennyezéssel is érdemben szembe kell nézni. “Magyarországot sokkal jobban fogja sújtani klímaváltozás hatása, a légszennyezés pedig már most vezető halálozás ok.  Ezekre a kormánynak válaszokat kellene adni” - állapította meg. Jávor felrótta azt is, hogy az egészséges ivóvíz biztosítása helyett Mészáros Lőrinc és Garancsi István érdekeltségeinek jutnak az ehhez felhasználható uniós források.
 
Az egyetlen közös EP-választási lista üzenete 300 óriásplakáton és 200 citylighton fog megjelenni az országban. Az MSZP-PM aktivistái hétfőn települnek ki a közterekre ajánlásokat küldeni, de emellett száz százalékos fokozaton folytatják a “Maradjunk Európában!” aláírásgyűjtést is - jelentette be az MSZP elnöke.