Tóth Csaba nem tekinthetett bele a pályázatokba a fejlesztési tárcánál sem

A szocialista politikustól szerdán a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tagadta meg, hogy megnézze a dohányboltpályázatokat, mondván, a vállalat nem minősül állami szervnek. Tóth Csaba akkor újságíróknak elmondta, Gyulay Zsolt vezérigazgató azután hozta meg döntését, hogy egyeztetett a fejlesztési tárcával, ezért Németh Lászlónéhoz fordul az ügyben.

A képviselőt pénteken fogadta a miniszter és Fónagy János államtitkár. A találkozóról Tóth Csaba újságíróknak elmondta: a fejlesztési minisztérium jogi álláspontja az, hogy nem nézheti meg a pályázatokat.

A szerződéskötések után a pályázatokról készülő emlékeztetőket nyilvánosságra hozzák, a győztes pályázatok megismerését viszont csak a nyertesek engedélyezhetik, így a minisztérium ahhoz nem járulhat hozzá - tolmácsolta az elhangzottakat az ellenzéki politikus.

Tóth Csaba véleménye ezzel ellentétes, az MTI azon kérdésére, hogy lát-e esélyt arra, hogy bírósági úton érjék el a pályázatok nyilvánosságát, kitérő választ adott. Később ugyanakkor hozzátette, ha lesznek a pályázatukba betekintést engedő koncessziónyertesek, újra felkeresi a minisztériumot.

Az MSZP-s politikus elmondta: a pályázati emlékeztetők nyilvánosságra hozása kevés, azokból nem derül ki elég konkrétum. A pályázatokat elsősorban az üzleti tervek alapján lehet megítélni - fűzte hozzá Tóth Csaba, aki elsősorban arra lett volna kíváncsi, hogyan nyerhettek négy-öt koncessziót megfelelő üzlethelyiséggel nem rendelkező pályázók, illetve hogy mire alapozták üzleti tervüket a győztesek.

A szocialista párt továbbra is a pályázati eredmények mielőbbi érvénytelenítését és új tender kiírását sürgeti - közölte, megjegyezve, az eljárásból az látszik, hogy a kormánynak rejtegetnivalója van.