Tovább az orbáni úton

Az MSZP-s politikus azt mondta: míg Orbán Viktor miniszterelnök korábban 2012-t az elrugaszkodás, 2013-at az emelkedés, 2014-et pedig a gyarapodás évének nevezte, tavaly 2 százalékkal csökkent a GDP, idén sincs kilátás növekedésre, jövőre pedig a prognózisok szerint ismét stagnál a gazdaság, folytatódik elszegényedés, gyengül a forint, nő az infláció és az államadósság, nem gyarapszik a fogyasztás, vagyis az ország rosszabbul teljesít a lehetőségeinél.

Hozzátette: ezt támasztja alá a jövő évi költségvetés körirata is, amely szerint jövőre sem növekszik a közszférában dolgozók bére, és további áremelések várhatók például a közösségi közlekedésben.

Szekeres Imre arról is beszélt: a kormány luxusáfa bevezetését tervezi, de nem tesz említést arról, hogy ebben az esetben meg kellene szüntetni a kedvezményes áfakulcsot, valamint a devizahitelezés kivezetését ígéri, de nem árulja el, milyen hitelezési feltételek lépnének a helyébe.

A kormány döntése alapján Magyarország a lejárat előtt, augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt. A szocialista politikus ezzel kapcsolatban elmondta: 2014 márciusában egyébként is vissza kellett volna fizetni az utolsó részletet is.

2010 első félévében a szocialista kormány nem használta fel a kölcsön esedékes részét, hanem meghagyta tartaléknak - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ez lehetőséget adott volna az idő előtti törlesztésre.

Megemlítette azt is, hogy a kormány az IMF-hitelből fedezte az orosz tulajdonú Mol-részvénycsomag visszavásárlását, amely viszont azóta veszített az értékéből, ez pedig ugyancsak megdrágítja a hitel visszafizetését. Kiemelte továbbá, hogy az Orbán-kormány eközben az IMF-hitelnél drágább piaci hiteleket vett fel.