Tovább dagad a csepeli listabotrány

Videofelvétel bizonyítja, hogy létezik az a lista, amelyen azoknak a fideszes önkormányzati vezetőknek a neve szerepel, akiket nem bírságolhat meg a csepeli közterület-felügyelet. Erről Szenteczky János, az MSZP csepeli elnöke beszélt csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A képviselő szerint a felvétel bizonyítja, hogy "nem utólag meghackelt" fényképekről van szó.

A videofelvétel azon a hirkomp.hu csepeli portálon jelent meg, amely a múlt héten először közölt írást a listákról.

Szenteczky János azt mondta, a botrány kirobbanásakor az első fideszes reakció a tagadás volt, majd másnap már Ábel Attila alpolgármester arról beszélt, hogy nincs másról szó, mint a kerület vezetőinek kiadott engedélyek hamis színben való feltüntetéséről. Azt is közölte, hogy ezekkel az engedélyekkel csak a kijelölt helyen és csak úgy lehet parkolni, hogy ki vannak függesztve az autó szélvédője mögött. Hozzátette: az iratokról leolvasható az autó rendszáma, ezért a közterület-felügyelő azonosíthatja, kinek az autójáról van szó. Megjegyezte, hogy ilyen engedélyek a korábbi vezetés alatt is voltak.

Szenteczky János szerint nem kell külön listát vezeti arról, hogy kinek van ilyen engedélye, mert úgyis kifüggeszti a szélvédőjére. Mint mondta, ilyen engedélye van a Fidesz-KDNP-s Németh Szilárd polgármesternek, Borbély Lénárd alpolgármesternek és Ábel Attilának is. Közölte, a botrány eltereli a figyelmet a valós problémákról, így Csepel közbiztonságáról, a kerület térfigyelő rendszerének állapotáról.

Tüttő Kata, az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje, fővárosi frakcióvezető-helyettes arról beszélt, hogy a "Ne büntesd meg!"-lista nem egyedi eset, ez a felsőbbrendűségi tudat a Fidesz működésének alapja. Azt mondta, kezdi érteni, hogy a fideszes vezetők miért úszhatnak meg olyan dolgokat, amilyeneket egy átlagpolgár nem, mivel létezik egy "Viktor, ne büntesd meg!" lista.

A politikus ekkor megfordította a mellette álló táblát, amelyen négy fideszes politikus neve volt felírva krétával egy "Ne büntesd meg!" felirat alatt. Az első helyre később beírta Németh Szilárd nevét, őt követte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Rogán Antal frakcióvezető, Menczer Erzsébet óbudai politikus és Papcsák Ferenc zuglói polgármester.

Tüttő Kata Lázár Jánosnak azt rótta fel, hogy lézerblokkolóval száguldozott, valamint, hogy miatta nem érkezik pénz uniós forrásokból és a norvég alapból. Közölte, Rogán Antal nem tud elszámolni az ingatlanvagyonával, Menczer Erzsébet pedig fia élettársának utaltatott ki lakást. Kifogásolta azt is, hogy Papcsák Ferencnek fogalma nincs arról, honnan kapott ügyvédi irodája évente 160 millió forintnyi megbízást.