Belföld, Gazdaság | trafikpályázatok trafikmutyi
2013. május 13. 16:34

Trafikmutyi - Ki és hogyan döntött valójában?

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt mondta, bár továbbra is bíznak benne, hogy a pályázatokat nyilvánosságra hozzák, a kormányzat elzárkózott ettől. Annak azonban, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzésen átesett bizottsági tagok megismerjék a dokumentumokat, nem lehet akadálya - folytatta.

Az MSZP korábban az állami tulajdonú dohánykereskedelmi vállalat és a fejlesztési tárca vezetőjétől is hiába kért betekintést a dohányboltpályázatokba. Előbbi azzal érvelt, hogy a részvénytársaság nem minősül állami szervnek, a minisztérium pedig azzal, hogy a szerződéskötések után a pályázatokról készülő emlékeztetőket közlik, a győztes pályázatok megismerését viszont csak a nyertesek engedélyezhetik, így a minisztérium ahhoz nem járulhat hozzá.

Molnár Zsolt arról is beszélt, hogy a dohánykereskedelem évi 500 milliárd forintos piac, így - hasonlóan a szerencsejáték-ipar átalakításához - ezúttal is felvetődik a kérdés, hogy a piac újraosztásakor szervezett bűnözői körök tettek-e kísérletet érdekeik érvényesítésére, illetve hogy milyen külföldi lobbitevékenység folyt. Ugyanis - jegyezte meg - a pályázaton nyertes magánszemélyek között vannak, akik multinacionális cégekhez vagy más államokhoz kötődnek.

A bizottsági elnök ezért Pintér Sándor belügyminiszter és a felügyelete alá tartozó szervek vezetőinek meghallgatását is kezdeményezi.

Reményei szerint a testület két héten belül napirendre tűzheti a trafikpályázatok ügyét, ehhez azonban az kell, hogy a képviselők betekinthessenek a pályázatokba.